Sok z kiszonych ogórków: naturalny środek na kaca

Sok z kiszonych ogórków: naturalny środek na kaca

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szklanka soku z kiszonych ogórków to najlepszy sposób na kaca

Miłośnicy odurzających napojów dobrze znają nieprzyjemne objawy kaca. Nudności, wymioty, bóle głowy, suchość w ustach, rozstrój układu pokarmowego nie są pełną listą nieprzyjemnych wrażeń, jakich doświadczała osoba, która poprzedniego dnia zażyła dużą dawkę alkoholu. Aby zmniejszyć skutki bolesnego stanu, ludzie uciekają się do różnych metod. Jednym z najskuteczniejszych środków jest sok z ogórka kiszonego, który stosuje się na kaca.

Roztwory solanki nasycone fermentowanymi sokami warzywnymi - z kiszonych ogórków, kapusty, czy buraków, są stosowane w całej Europie Wschodniej w leczeniu objawów kaca w wyniku przedawkowania alkoholu od czasów prasłowiańskich. Zastosowanie kiszonki ogórkowej na kaca jest praktykowane w medycynie ludowej w Polsce, na Białorusi i Ukrainie oraz w Rosji. Korzystny wpływ kwasu z kiszonych ogórkowych na organizm wynika ze składu i właściwości tego roztworu o właściwościach izotonicznych. Istnieje naukowa odpowiedź na pytanie, dlaczego woda z ogórków kiszonych pomaga na kaca.

JAKIE SĄ SKŁADNIKI SOKU Z OGÓRKÓW KISZONYCH?

Solanka po ogórkach kiszonych to ciecz, która powstaje w procesie fermentacji, solenia i moczenia warzyw. Głównymi składnikami roztworu są sól, woda, zioła i przyprawy. W procesie przygotowania solanki w wyniku mokrej fermentacji powstaje kwas mlekowy i naturalny kwas octowy.

Roztwór jest nasycony jonami potasu, sodu i magnezu, witaminą C, olejkami eterycznymi, związkami miedzi, substancjami czynnymi uwalnianymi z przypraw. Na szczególną uwagę zasługuje koperek. Olejki eteryczne z kopru korzystnie wpływają na przewód pokarmowy, eliminują skurcze, stabilizują żołądek i jelita. Olejek koperkowy od dawna znany jest ze swoich właściwości leczniczych.

Uzdrowiciele starożytnej Mezopotamii, Egiptu i średniowiecznej Europy używali go jako środka uspokajającego. Olejek koperkowy działa uspokajająco na układ nerwowy, łagodzi napięcie nerwowe, łagodzi stan stresu i nerwicy. Substancje zawarte w koperku sprzyjają eliminacji toksyn, likwidują obrzęki oraz mają łagodne działanie moczopędne.

DLACZEGO MARYNATA POMAGA NA KACA: UZASADNIENIE MEDYCZNE

Jedną z przyczyn pogorszenia stanu zdrowia po dużej dawce alkoholu jest odwodnienie i naruszenie równowagi wodno-elektrolitowej w organizmie. Dlaczego sok z kiszonych ogórków pomaga na kaca? Ponieważ przywraca utraconą równowagę płynów. Alkohol jest inhibitorem hormonu wazopresyny, którego stężenie gwałtownie spada po wypiciu napojów alkoholowych. Funkcje wazopresyny są związane z zatrzymywaniem wody w organizmie i zwężaniem naczyń krwionośnych.

Tkanki ciała puchną, podczas gdy w krwiobiegu brakuje wody. Krew staje się lepka. Parametry krwi się pogarszają. Dlaczego lepiej pić ogórkową marynatę na kaca zamiast zwykłej wody? Woda obniży ciśnienie osmotyczne osocza krwi. Na ciśnienie osmotyczne wpływa stężenie soli i substancji rozpuszczonych w wodzie. Receptory ciśnienia osmotycznego reagują na regularne przyjmowanie wody. Sygnalizują mózgowi, że w tkankach pojawił się nadmiar płynu, który należy usunąć.

Zaletą solanki po ogórkach kiszonych jest obecność rozpuszczonych w niej soli i elektrolitów, które przywracają normalne ciśnienie osmotyczne. Szklanka kwaśno-słonego napoju to pierwszy krok w kierunku poprawy funkcjonowania narządów i układów. Następnie możesz uzupełnić zapasy wilgoci za pomocą wody mineralnej, naturalnych napojów owocowych i soków bez dodatku cukru, zielonej herbaty, herbaty imbirowo-miętowej i innych niesłodzonych napojów.

CO DZIEJE SIĘ PO WYPICIU ALKOHOLU?

Przetwarzanie i czyszczenie tkanek organizmu z alkoholu zajmuje 8-12 godzin. Gdy poziom etanolu we krwi zbliża się do zera, pojawiają się objawy odstawienia, w życiu codziennym określane jako kac. Po zatruciu alkoholem układy i narządy wymagają wsparcia. Etanol działa podobnie do diuretyków. Alkohol sprzyja eliminacji płynów z organizmu poprzez układ moczowy i układ oddechowy.

W stanie odurzenia oddech przyspiesza, ciecz intensywnie zamienia się w opary. Uruchamia się ochronna reakcja organizmu, który próbuje usunąć etanol. W rezultacie w ciągu 1-2 godzin osoba traci 0,6-1 litra płynu. Osłabienie, pragnienie, zawroty głowy to objawy sygnalizujące odwodnienie tkanek. Dlaczego i jak występują objawy odstawienia:

  • Alkohol podrażnia wyściółkę żołądka, co może prowadzić do nudności, bólu brzucha i wymiotów.

  • Reakcji rozpadu alkoholu etylowego towarzyszy spadek poziomu glukozy, utrata witamin i mikroelementów. Rezultatem jest uczucie osłabienia, zmęczenia, gwałtowna zmiana nastroju.

  • Produkt pośredni rozpadu etanolu - aldehyd octowy - przyspiesza puls, powoduje tachykardię i wzmożoną potliwość.

  • Upośledzone są funkcje układu nerwowego, skraca się faza snu REM. Jeśli wieczorem piłeś alkohol, po przebudzeniu się rano, osoba czuje się wyczerpana i niewyspana.

  • Zniszczenie komórek mózgowych prowadzi do zwiększenia objętości płynu mózgowo-rdzeniowego w czaszce. Z powodu nadmiaru płynu pojawia się nieznośny ból głowy.

  • Obrzęk powstaje z powodu wilgoci nagromadzonej w przestrzeni międzykomórkowej. W połączeniu ze wzrostem lepkości krwi obrzęk zaburza funkcje narządów i elementów układu sercowo-naczyniowego. 

Składniki soku z kiszonych ogórków zwalczają wszelkie objawy objawów odstawienia, w tym suchość w ustach, zmęczenie i odwodnienie. Substancje zawarte w roztworze po kiszeniu ogórków oczyszczają komórki wątroby i nerek, pomagają narządom usuwać szkodliwe produkty rozkładu alkoholu etylowego. Jak solanka pomaga na kaca:

  • Przywraca normalne napięcie mięśniowe, przywraca siłę i energię.

  • Łagodzi bóle głowy.

  • Normalizuje ciśnienie krwi.

  • Stabilizuje pracę mięśnia sercowego, wyrównuje jego rytm i szybkość skurczów.

  • Eliminuje pragnienie.

Terapeutyczne działanie soku z ogórków można porównać do działania preparatów na kaca, które są źródłem jonów potasu i magnezu. Jednak takie środki mają wiele przeciwwskazań. Jest znacznie mniej ograniczeń w stosowaniu naturalnego środka - soku z kiszonych ogórków. Alternatywnie lekarze polecają sfermentowane produkty mleczne, które są również bogate w pierwiastki śladowe i witaminy oraz minimalizują toksyczne działanie substancji toksycznych.

JAKI SOK PO KISZENIU JEST NAJLEPSZY DO PICIA NA KACA?

Sok z kiszenia ogórków, jak i sok z kiszenia kapusty, są równie skuteczne w zwalczaniu objawów odstawienia. W soku z kiszonej kapusty występuje kwas bursztynowy, który przyspiesza metabolizm, działa antyoksydacyjnie i antytoksycznie. Kwas bursztynowy reguluje i stymuluje procesy oddychania komórkowego, co jest ważne po zatruciu alkoholem, kiedy komórki mózgu i inne tkanki cierpią na niedotlenienie - głód tlenu.

Kwas bursztynowy eliminuje obrzęki, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga organizmowi przezwyciężyć skutki zatrucia alkoholem. Po zatruciu etanolem i jego metabolitami komórki są lepiej nasycone tlenem, normalizuje się funkcjonowanie mózgu, a funkcje narządów są przywracane szybciej. Preparaty kwasu bursztynowego są przepisywane pacjentom po stresie fizycznym, psychicznym, psycho-emocjonalnym. Oto najważniejsze cechy każdego typu soku z owoców:

  • Sok z kiszonych ogórków zawiera związki miedzi. Łagodzi bóle głowy, pomaga oczyścić krew i tkanki z toksyn i szkodliwych substancji.

  • Sok z kiszonej kapusty zawiera duże ilości witaminy C, łagodnie oddziałuje na błonę śluzową żołądka nie podrażniając jej, usprawnia pracę układu moczowego, oczyszcza komórki wątroby i nerek.

  • Sok z kiszonych buraków pomaga zwalczać niedobory witamin, wzmacnia układ odpornościowy, dostarcza brakujących cukrów.

Eksperci uważają, że rodzaj soku z kiszonych warzyw nie odgrywa szczególnej roli. Najważniejsze jest to, że produkt jest składa się z naturalnych substancji bez użycia przemysłowego octu, aromatów, konserwantów i innych dodatków. Jeśli sok z kiszonych ogórków jest zbyt słony, należy rozcieńczyć go wodą. Tradycyjnie po wypiciu dużej ilości alkoholu ludowa medycyna zaleca wypicie soku z kiszonych warzyw lub zjedzenie zupy z nimi. 

JAK PIĆ SOK Z KISZONYCH OGÓRKÓW NA KACA?

Pijąc sok z kiszonych ogórków w czasie kaca, należy ściśle przestrzegać zalecanej dawki, aby przynieść korzyści i zapobiec możliwym szkodom. Lekarze zalecają wypicie tylko 1 szklanki soku z kiszonych ogórków, kiszonej kapusty lub kiszonych buraków.

KTO NIE MOŻE PIĆ SOKU Z KISZONYCH OGÓRKÓW NA KACA?

Zabrania się soków z kiszonych warzyw osobom, u których zdiagnozowano zapalenie żołądka, wrzody żołądka i inne choroby przewodu pokarmowego w ostrej fazie. W tym przypadku bardziej odpowiedni jest produkt uzyskany w wyniku fermentacji kapusty. Nie zaleca się stosowania kwaśno-słonego napoju, jeśli zwiększa się kwasowość soku żołądkowego.

Ocena: 4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).