Niskokaloryczne desery - kilka super propozycji na deser, który można zajadać bez wyrzutów sumienia
Masz ochotę na coś słodkiego a przy tym niskokalorycznego? Wypróbuj nasze przepisy na szybkie, dietetyczne desery. Te pyszności mają tylko 150 kalorii!
Spis treści
- Ryżowy pudding
- Owocowy mus z galaretką
- Kremowy deser cappuccino
- Krem miodowy z truskawkami
- Czereśniowa granita
- Karmelowe ciasteczka owsiane z jabłkami
- Ciasteczka figowe z orzechami pekan
Ryżowy pudding
Składniki:
100 g ryżu mlecznego ewentualnie kubek gotowego ryżu na mleku, np. Muller Riso
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki soli
2 szklanki mleka beztłuszczowego
1,5 łyżki posiekanych suszonych moreli
1/4 szklanki posiekanych pistacji
Wlej mleko do rondla i zagotuj je. Wsyp ryż i gotuj go ok. 25 minut na małym płomieniu, często mieszając. Gdy masa lekko zgęstnieje, dodaj do niej przyprawy, pół moreli i pół pistacji i dokładnie wymieszaj. Gotuj ryż jeszcze przez chwilę do uzyskania kremowej konsystencji i odstaw do ostygnięcia. Chłodną masę przełóż do pucharka. Posyp deser resztą posiekanych pistacji i suszonych moreli.
Wartość kaloryczna: 110 kcal
Tłuszcze: 2 g
Węglowodany: 19 g
Białko: 4 g
Owocowy mus z galaretką
Składniki:
2 szklanki serka ricotta o niskiej zawartości tłuszczu
opakowanie galaretki truskawkowej bez cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 szklanki jagód
Zrób galaretkę zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Gdy ostygnie, przełóż ją do plastikowej miski. Dodaj serek ricotta, ekstrakt waniliowy i jagody. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Rozłóż ją do kilku 8 miseczek deserowych i wstaw do lodówki na 30-40 minut aż masa zgęstnieje.
Wartość kaloryczna jednej porcji: 75 kcal
Tłuszcze: 0,2
Węglowodany: 12,1 g
Białka: 6,2 g
Kremowy deser cappuccino
Składniki:
2 szklanki mleka beztłuszczowego
1 opakowanie (przeznaczone na 4 porcje) budyniu waniliowego bez cukru i z niską zawartością tłuszczu
2 łyżeczki cappuccino lub kawy rozpuszczalnej
200 ml śmietanki 36%
1/8 łyżeczki cynamonu
laska wanilii
Zrób budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu i lekko go przestudź. Dodaj mleko i 2 łyżeczki cappuccino lub kawy rozpuszczalnej, całość zmiksuj w blenderze na jednolitą masę. Przełóż krem do 4 miseczek deserowych i wstaw do lodówki na około godzinę. Ubij śmietankę na puszysta masę. Wyjmij desery z lodówki i udekoruj je jedną łyżką ubitej śmietanki (nie więcej, ponieważ śmietanka jest bardzo tłusta). Wierzch posyp cynamonem i świeżo zmieloną wanilią.
Wartość kaloryczna jednej porcji: 115, 2 kcal
Tłuszcze: 2,7 kcal
Węglowodany: 17,5 g
Białka: 4,9 g
Krem miodowy z truskawkami
Składniki:
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki cukru
½ łyżeczki cynamonu
½ żelatyny
1 łyżka wody
¼ szklanki miodu
2 łyżki
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1/8 łyżeczki soli
3 żółtka jaj
1 szklanka beztłuszczowego mleka
1 kubeczek niskotłuszczowego jogurtu greckiego
1 szklanka pokrojonych truskawek
Połącz cukier, wodę i cynamon w rondelku i gotuj je jedną minutę na małym ogniu do uzyskania konsystencji syropu. Zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut. W innym naczyniu rozpuść żelatynę z jedną łyżką wody. W oddzielnej misce połącz miód, skrobię kukurydzianą, sól i żółtka, wymieszaj całość trzepaczką. Podgrzej mleko do 180˚C. Przejdź do łączenia przygotowanych mieszani: dolewaj mleko do masy z jajek, miodu i skrobi, cały czas mieszając trzepaczką. Gotuj mieszaninę na średnim ogniu aż zgęstnieje (ok. 2 minut) i dodaj do niej rozpuszczoną żelatynę. Całość wymieszaj i zdejmij garnek z ognia. Poczekaj aż masa wystygnie. Następnie wymieszaj ją z jogurtem i przełóż do 8 miseczek deserowych. Włóż je do lodówki na dwie godziny. Przed podaniem udekoruj deser pokrojonymi truskawkami i polej dwoma łyżeczkami syropu.
Wartość kaloryczna: 135 kcal
Tłuszcze: 2,8 g
Węglowodany: 24,6 g
Białka: 4,3 g
Czereśniowa granita
Składniki:
1 szklanka wody
1/4 szklanki cukru
1 szklanka kostek lodu
2 duże pomarańcze
1 szklanka mrożonych, drylowanych czereśni
1 szklanka wina merlot
Wlej do rondelka wodę i wsyp cukier. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. Zdejmij mieszaninę z ognia i lekko ostudź. Obierz pomarańcze i wyciśnij z nich pół szklanki soku. Zmiksuj w blenderze mieszaninę cukru i wiśnie do uzyskania konsystencji puree, następnie wlej sok z pomarańczy i merlot, miksuj całość jeszcze przez pół minuty. Dla wzmocnienia aromatu możesz dodać trochę kandyzowanej skórki pomarańczy. Przelej miksturę do dużego, płytkiego naczynia i wstaw do zamrażalnika na 8 godzin. Na koniec zeskrob widelcem lód, tak by otrzymać puszystą masę lodową i przesyp ją do pucharka. Zjedz natychmiast po podaniu.
Wartość kaloryczna: 70 kcal
Tłuszcze: 0,3 g
Węglowodany: 11,9 g
Białka: 0,3 g
Karmelowe ciasteczka owsiane z jabłkami
Składniki:
1,5 szklanki mąki krupczatki
1,5 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki brązowego cukru
6 łyżek masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 duże jajka
3/4 szklanki drobno posiekanego suszu jabłkowego
3/4 szklanki miękkich cukierków karmelowych
Wsyp mąkę do miski i zmieszaj ją z płatkami owsianymi, solą, sodą i proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu umieść masło i cukier. Zmiksuj jena średnich obrotach na puszystą masę. Dodaj wanilię i jajka, miksuj dalej. Dokładaj stopniowo mąkę z cukrem. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wrzuć do niej susz drobno posiekany susz jabłkowy i kawałki karmelu. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Nabieraj łyżeczką masę i formuj z niej na papierze małe okrągłe ciasteczka, grubości 5 mm. Piecz ciastka przez 10 minut w temperaturze 350˚C.
Wartość kaloryczna jednego ciastka: 83 kcal
Tłuszcze: 2 g
Węglowodany: 15,5 g
Białka: 1,1 g
Ciasteczka figowe z orzechami pekan
Składniki:
1 szklanka posiekanych orzechów pekan
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
2 białka dużych jaj
1 3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki drobno posiekanych suszonych fig
¼ kamienia winnego (wodorowinianu potasu)
sól
Zmieszaj posiekane orzechy pekan ze świeżo zmielonym cynamonem, figami i skórką z cytryny. Połącz białka jajek z solą i kamieniem winnym. Miksuj je na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej piany, stopniowo dodając cukier. Na koniec wrzuć do piany mieszankę orzechów i fig i dokładnie wymieszaj. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Nabierz łyżeczką masę i uformuj małe ciasteczka o grubości 5 mm. Piecz ciastka przez 20 minut w temperaturze 300˚C. Gdy ciasteczka przyrumienią się na brzegach, wyjmij je z piernika i pozostaw do ostygnięcia.
Wartość kaloryczna jednego ciastka: 86 kcal
Tłuszcze: 2,6 g
Węglowodany: 13,6 g
Białka: 1 g