Czarna porzeczka - jakie ma właściwości? Jak ją wykorzystać?

Czarna porzeczka - jakie ma właściwości? Jak ją wykorzystać?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Czarna porzeczka jest bogatym źródłem witaminy c.

Krzew czarnej porzeczki dorastający do 2 m wysokości, kwitnie w okresie od kwietnia do czerwca. Jego liście na spodzie obsypane są żółtymi gruczołkami. Małe kwiaty o czerwonych płatkach zebrane są w zwieszające się grona, a czarne owoce mają charakterystyczny, intensywny zapach. Sprawdź, jakie właściwości ma czarna porzeczka i jak je wykorzystać!

Czarna porzeczka - zbiory

Liście zbiera się w okresie kwitnienia, a suszy rozkładając w miejscach przewiewnych i ocienionych. Dojrzałe owoce natomiast suszy się w suszarniach w podwyższonej temperaturze.

Czarna porzeczka - wykorzystanie

Liście porzeczki działają przeciwreumatycznie, przeciwzapalnie i obniżają ciśnienie krwi. Stosowane są jako środek moczopędny, w chorobach żył lub tętnic oraz w zakażeniach układu moczowego. Hamują także rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym.

Odwar z liści: 1 łyżkę suszonych liści zalewamy szklanką wody i gotujemy przez 3 - 5 min. Po przecedzeniu pijemy 2 - 3 razy dziennie lub używamy do płukania gardła.

Napar z liści: 2 łyżki suszonych liści zalewamy szklanką wrzącej wody, odstawiamy na 5 minut, przecedzamy i pijemy 2 -3 razy dziennie.

W kuchni: soki, konfitury, dżemy. Aby sporządzić napój witaminowy należy 1-2 łyżki owoców suszonych zalać szklanką wrzątku.

ZOBACZ WIDEO z przepisem na tort z czarnej porzeczki

Wartość odżywcza czarnej porzeczki (w 100 g):

  • Wartość energetyczna - 63 kcal

  • Białko ogółem - 1.4 g

  • Tłuszcz - 0.41 g

  • Węglowodany - 15.38 g (z czego tylko 7% to cukry proste)

Minerały:

  • Wapń - 55 mg

  • Żelazo - 1.54 mg

  • Magnez - 24 mg

  • Fosfor - 59 mg

  • Potas - 322 mg

  • Sód - 2 mg

  • Cynk - 0.27 mg

Witaminy:

  • Witamina C – 181 mg

  • Tiamina – 0.050 mg

  • Ryboflawina – 0.050 mg

  • Niacyna - 0.300 mg

  • Witamina B6 - 0.066 mg

  • Witamina A – 230 IU

  • Witamina E - 1 mg

Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

 

Właściwości zdrowotne czarnych porzeczek:

  • Bogactwo witaminy C - garść porzeczek pokrywa ponad 250% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C.

  • Bogate źródło antyoksydantów - zapobiegają tworzeniu się komórek rakowych.

  • Redukcja poziomu złego cholesterolu.

  • Obniżenie poziomu cukru we krwi.

  • Profilaktyka zdrowych oczu.

  • Wspomagają pracę układu moczowego - należy je stosować przy zapaleniu dróg moczowych.

Ocena: 5