Owsianka z makiem i rodzynkami: doskonała na śniadanie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Owsianka to świetny pomysł na dodające energii śniadanie. Każdego dnia może smakować trochę inaczej, wystarczy trochę zdrowych dodatków. Latem i jesienią mogą to być świeże owoce, zimą i na przedwiośniu - bakalie, ziarna. Owsianka z dodatkiem bardzo zdrowych rodzynek to hit nie tylko zimowych poranków.
SKŁADNIKI
- garść płatków owsianych (np. błyskawicznych)
- drobno mielony mak
- rodzynki
- opcjonalnie: miód lub cukier brązowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drobno siekamy rodzynki. Przygotowujemy płatki owsiane zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Do gotujących się płatków dodajemy drobno zmielony mak (np. w młynku do kawy) albo też kupiony gotowy oraz rodzynki.
- Całość mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze dwie minuty.
- Można jeść od razu, na gorąco, można też poczekać, aż wystygnie i zgęstnieje.
Przy przygotowywaniu owsianki trudno mówić o proporcjach; wiele zależy od indywidualnych upodobań, a owsianka uda się zawsze, może być bardziej gęsta lub rzadka, ale na pewno da się zjeść.
Najprostszym sposobem jest zalanie garści płatków błyskawicznych w garnku wrzątkiem i gotowanie przez kilka minut, aż masa zacznie gęstnieć. Owsianka będzie jednak lepsza, jeśli dzień wcześniej zalejemy płatki szklanką zimnej wody, a dopiero rano dolejemy płynu i zaczniemy gotowanie.
Do gorących płatków dodajemy to, co zdecyduje o smaku potrawy. Mogą to być świeże owoce, drobno posiekany imbir, cynamon i tarte jabłko.