Burgery z sorgo

Burgery z sorgo

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Burgery z sorgo, czyli z kaszą wyglądającą trochę jak kukurydza

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Burgery z sorgo, czyli z kaszą wyglądającą trochę jak kukurydza, nazywanym też afrykańskim prosem. Sorgo zawiera sporo przeciwutleniaczy, błonnika i nie ma glutenu. Małe, okrągłe, w zależności od odmiany żółte, czerwone, pomarańczowe, białe, brązowe, czarne ziarenka mają łagodny, czasem słodkawy smak i łatwo absorbują aromaty. Mogą zastąpić ryż i ziemniaki, nadają się do sałatki, zapiekanki, płatków śniadaniowych.

Składniki

  • puszka czerwonej fasoli

  • 3/4 szklanki sorgo

  • 2 szklanki liści jarmużu

  • cebula

  • ząbek czosnku

  • 2 łyżki zmielonych płatków owsianych

  • 2 łyżki oleju

  • po łyżeczce mielonej kolendry i imbiru

  • po 2 łyżki nasion sezamu i słonecznika

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sorgo przepłucz i ugotuj w 2 i 1/4 szklanki wody (50–60 minut).

  • Obierz i posiekaj cebulę, ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.

  • Liście jarmużu porwij na drobne kawałki.

  • Fasolę przepłucz, zmiksuj, wymieszaj z kaszą, cebulą, czosnkiem, jarmużem, słonecznikiem i sezamem.

  • Dodaj olej, płatki owsiane i przyprawy.

  • Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej płatków.

  • Uformuj burgery, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 25 minut w 180°C.

  • Przepis pochodzi z książki „Kasze, płatki, otręby”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperLife, Biuro Obsługi Klienta: tel. 22 59 05 555 (w godzinach 9.00–17.00).

Ocena: 0