Zapiekanka makaronowa z wieprzowiną i kalafiorem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zapiekanka makaronowa z mieloną wieprzowiną i kalafiorem to sycące i pyszne danie dla całej rodziny. Mamy tu skrobię, proteiny i solidną dawkę warzyw w jednej potrawie. Zapiekanka z makaronu, mielonego mięsa i kalafiora świetnie sprawdzi się również jako ciepła kolacja. Zapiekany makaron z mięsem mielonymi i kalafiorem można podać z domowym keczupem.
SKŁADNIKI
- 250 g suchego makaronu np. kolanka lub świderki
- 1 mały kalafior
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego np. z łopatki lub szynki
- 1 cebula
- 125 ml śmietany 30% lub 36%
- 3 jajka
- 150 g żółtego sera tartego
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzić i pozostawić.
- Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonym i lekko osłodzonym wrzątku. Odsączyć.
- Cebulę pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce masła. Dodać mielone mięso i zrumienić.
- Roztrzepane jajka połączyć ze śmietaną.
- W misce wymieszać makaron, kalafior, usmażone mięso z cebulą. Wlać mieszaninę jajek i śmietany, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie.
- Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Przełożyć zawartość miski. Posypać tartym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez 20 minut.
- Podawać jeszcze gorące z domowym keczupem.