Banica ze szpinakiem i fetą
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Banica ze szpinakiem i fetą to pyszna zapiekanka z lekkiego ciasta z wytrawnym nadzieniem szpinakowo-serowym. Można podać ją na obiad, świetnie nadaje się też na ciepłą kolację dla rodziny.
Banica to bułgarski wypiek, podawany najczęściej na śniadanie. Z prostego ciasta, które przygotowuje się z mąki, wody i tłuszczu, przypomina bałkański burek. Można ją zwinąć w ślimaka, można też placki poprzekładać nadzieniem i upiec w tortownicy, tak jak to proponujemy w naszym przepisie. Łatwe i smakowite danie, do przygotowania przez każdego.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
 - 3 szklanki mąki
 - 2 łyżki oleju
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - sól 2 łyżki oleju do wysmarowania naczynia
 - Nadzienie:
 - 300 g świeżego szpinaku
 - 300 g sera feta
 - 2 jajka
 - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
 - 3 łyżki oleju
 - szczypta gałki muszkatołowej
 - pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, 10 łyżek letniej wody. soku z cytryny i soli wyrobić ciasto, uformować z niego 4 kule, posmarować olejem i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce.
 - Szpinak umyć, osuszyć i drobno posiekać, posolić i odstawić na 20 min. Ser pokruszyć i wymieszać z jajkiem i jogurtem, dodać gałkę, pieprz i 2 łyżki oleju. Szpinak odcisnąć i dodać do masy.
 - Naczynie żaroodporne posmarować olejem, ciasto rozwałkować i układać w naczyniu na przemian z masą. Wierzch posmarować pozostałym olejem. Piec pół godziny w temperaturze 200 st. C.