Smakowita tarta ratatouille - łatwy, pyszny przepis
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Smakowita tarta ratatouille to doskonałe połączenie kruchego ciasta, duszonych warzyw i śmietankowego sosu. Smakuje wybornie na ciepło i zimno, doskonałe danie na kolację lub lunch. Proste, niedrogie, zdrowe - czego trzeba więcej?
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 25 dag mąki
- 12,5 dag masła
- szczypta soli
- Farsz
- 3 cukinie
- 2 małe bakłażany
- 4 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 4 ząbki czosnku
- 2 żółtka
- 2 łyżki oliwy
- 200 ml śmietany
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić nim foremkę do tarty, wstawić ją do zamrażarki lub lodówki.
- Piekarnik nagrzać do 180ºC.
- Gdy piecyk się nagrzewa, przygotować farsz warzywny
- Pomidory pokroić na ćwiartki, bakłażany w kostkę, cukinie w półplasterki. Paprykę pokroić w paseczki.
- W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę i zioła. Smażyć przez 3 minuty, posolić, popieprzyć i dusić na wolny, ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Uduszone warzywa osączyć z nadmiaru płynu.
- W miseczce połączyć śmietanę i żółtka, posolić, posypać pieprzem.
- Wyjąć ciasto z lodówki, nakłuć spód widelcem, wyłożyć na niego duszone warzywa i zalać śmietankowym sosem.
- Piec 30-40 minut, do lekkiego zrumienienia. Podawać na gorąco, smaczne jest także na zimno.