Grzyby leśne: szybkie paszteciki grzybowe w cieście francuskim
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Grzyby leśne zazwyczaj smażymy, dusimy, podajemy ze śmietaną, z jajkami. A gdyby tak przyrządzić z nich pyszne paszteciki? I to mało pracochłonne - bo z gotowego ciasta francuskiego? Sprawdź przepis!
SKŁADNIKI
- 35 dag świeżych grzybów leśnych - mogą być mieszane, mogą być jednego gatunku
- 2 opakowania mrożonego ciasta francuskiego
- 3 jajka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła
- 50 ml śmietany
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka margaryny do wysmarowania blachy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto francuskie wyjąc z lodówki wcześniej by miało pokojową temperaturę - gdy mrożone - rozmrozić.
- Jedno jajko rozmącić.
- Grzyby oczyścić, pokroić w plastry.
- Cebulę oczyścić, posiekać i zeszklić na maśle.
- Dodać pokrojone grzyby, doprawić solą i pieprzem, krótko poddusić.
- Pozostałe jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Tak przygotowanym sosem polać grzyby i mieszać, aż jajka się zetną.
- Ciasto pokroić w kwadraty lub prostokąty, rozłożyć na nich ostudzone nadzienie.
- Następnie dokładnie zlepić przeciwne boki.
- Ciasto francuskie z nadzieniem posmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze.
- Piec ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.