Menu Zimowe w Focacci: tradycja z nutą nowoczesności [JEMY I KOMENTUJEMY]

Menu Zimowe w Focacci: tradycja z nutą nowoczesności [JEMY I KOMENTUJEMY]

Autor Zdjęcia: Restauracja Focaccia

Esencjonalny barszcz czerwony na prawdziwym zakwasie z buraków smakuje wybornie

Menu Zimowe w Focacci to czterodaniowe doświadczenie smakowe, które przeniesie was do czasów dzieciństwa. Zapach jabłka i cynamonu, smak śledzi i buraków tradycyjnie kojarzymy z Bożym Narodzeniem. Lubimy wracać co roku do tych smaków. Szef kuchni Focaccia Ristorante nie tylko cytuje nasze ulubione smaki, ale twórczo je rozwija, serwując nam niezapomniane doznania kulinarna. 

Tradycyjny śledź pod pierzynką z zimowych warzyw i sosu majonezowego” (Focaccia, 19 zł) 

Zimowy posiłek w Focacci należy zacząć od Tradycyjny śledź pod pierzynką z zimowych warzyw i sosu majonezowego” (Focaccia, 19 zł). Ta przystawka przypomina uwielbiane przez nas duńskie kanapki smørrebrød, które je się za pomocą noża i widelca. Tłusty, aromatyczny śledź spoczywa na pełnoziarnistym chlebie. W kromkę chleba wsiąka smak solonego śledzia okrytego pierzynką z pieczonych buraków, marchwi i pietruszki. Całość przykrywa dachówka z soczystych jabłek o winnym smaku. Czy może być coś lepszego? Może, kieliszek austriackiego Grüner Veltliner Zeisen, Pfaffl (125 ml za 20 zł), niezwykle świeże i soczyste, przyjemnie kwasowe, dość młode, ale dzięki temu rześkie. 

Domowy barszcz z czerwonych buraków z pierogiem z kapustą i grzybami” (Focaccia, 16 zł)

 

Potem należy przyjemność pogłębić „Domowym barszczem z czerwonych buraków z pierogiem z kapustą i grzybami” (16 zł). Esencjonalny, uderzający do głowy niczym wino, czerwony barszcz na prawdziwym zakwasie po prostu spływa po gardle jak balsam. Do tego pyszny, odsmażony pieróg z kapustą i grzybami. 

„Polędwica z dorsza po grecku, otulona grillowanymi warzywami, serwowana z plastrami ziemniaków” (Focaccia, 45 zł)

 

Teraz może być już tylko lepiej. Kolejne pyszne doznania dostarczy „Polędwica z dorsza po grecku, otulona grillowanymi warzywami, serwowana z plastrami ziemniaków” (45 zł). Delikatne mięso dorsza rozdzielające się na cudownie białe płatki w połączeniu z warzywami w pomidorowo-cebulowym słodkawym sosie to prawdziwe niebiański smak. Można go tylko uczcić westchnieniem rozkoszy oraz kolejnym kieliszkiem wybitnego Grüner Veltliner Zeisen, Pfaffl.

Lody piernikowe (Focaccia, 13 zł)

 

Ten elegancki posiłek w duchu świąt bożonarodzeniowych należy zakończyć „Lodami piernikowymi” (13 zł) podanymi na kruszonce z żurawiną. Ich smak najlepiej podkreśli kieliszek wybornego Moscato d'Asti Borgo Lame z regionu piemonckiego (125 ml za 17 zł). Mieniący się nutami złota muskat, słodki i bardzo owocowy z wyczuwalną morelą i ananasem pozwoli nam w doskonałym humorze celebrować najpiękniejsze ze świąt. 

Ocena: 5