Zrazy wołowe nadziewane młodą cebulą
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Młoda cebulka jest słodka i aromatyczna oraz znakomicie komponuje się z mięsem wołowym. Zrazy wołowe nadziewane młodą cebulą to efektowne i pyszne danie - mięso jest soczyste, a cebula rozpływa się w ustach. Odrobina kminku nadaje potrawie ciekawego aromatu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 kg wołowiny zrazówki
- 10 młodych cebul
- 100 g słoniny
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka mąki
- kminek
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w poprzek włókien na 5 plastrów i rozbić je tłuczkiem.
- Na każdy plaster wołowiny położyć cieniutki plasterek słoniny i 2 cebulki z przyciętym szczypiorem.
- Cebule oprószyć solą i kminkiem i ciasno zwinąć zrazy, spiąć wykałaczką.
- Mięso obtoczyć delikatnie w mące i obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
- Następnie podlać mięso niewielką ilością wody, dodać kminek i dusić do miękkości.