Zrazy wołowe nadziewane młodą cebulą

2021-03-29
Zrazy wołowe nadziewane młodą cebulą
Autor: Shutterstock Zrazy wołowe nadziewane młodą cebulą wyglądają dekoracyjnie, jeśli przy cebuli pozostawimy nieco szczypiorku.
łatwy
45 min
4

Młoda cebulka jest słodka i aromatyczna oraz znakomicie komponuje się z mięsem wołowym. Zrazy wołowe nadziewane młodą cebulą to efektowne  i pyszne danie - mięso jest soczyste, a cebula rozpływa się w ustach. Odrobina kminku nadaje potrawie ciekawego aromatu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg wołowiny zrazówki
  • 10 młodych cebul
  • 100 g słoniny
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka mąki
  • kminek
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w poprzek włókien na 5 plastrów i rozbić je tłuczkiem.
  • Na każdy plaster wołowiny położyć cieniutki plasterek słoniny i 2 cebulki z przyciętym szczypiorem.
  • Cebule oprószyć solą i kminkiem i ciasno zwinąć zrazy, spiąć wykałaczką.
  • Mięso obtoczyć delikatnie w mące i obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
  • Następnie podlać mięso niewielką ilością wody, dodać kminek i dusić do miękkości.