Sznycle w sosie orzechowym - pomysł na schab w aromatycznym sosie z masła orzechowego
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Soczyste i smaczne sznycle ze schabu bez panierki, a do tego aksamitny sos na bazie masła orzechowego. To zestaw nie mający sobie równych. Aromatyczny i pyszny, znakomity na niedzielny obiad z rodziną.
SKŁADNIKI
- 2 sznycle wieprzowe
 - 1 cebula
 - 0,5 papryczki chili
 - 1 łyżka oleju
 - 2 łyżki śmietany
 - 2 łyżeczki brązowego cukru
 - 4 łyżki masła orzechowego
 - 0,5 szklanki bulionu drobiowego
 - 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i paprykę oczyścić i drobno posiekać. Cebulę zeszklić na odrobinie oleju, a następnie dodać do niej papryczkę.
 - Po chwili oprószyć cukrem i lekko skarmelizować, dodać masło orzechowe, śmietanę i bulion i zagotować. Gotować ok 10 min, cały czas mieszając. Przyprawić solą pieprzem i sokiem owocowym.
 - Na reszcie oleju usmażyć mięso z obu stron. Wystarczy po 4 minuty z każdej strony. Podawać polane sosem.