Pieczarki w majonezie czosnkowym z piekarnika: łatwy sposób na przepyszne grzyby
Placuszki z ziemniaków i żółtego sera - tanie i dobre danie na obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Placuszki serwuj z ulubionymi ziołami i sosami
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
W kuchni tylko ziemniaki i żółty ser? Idealnie! Szybko zrobisz z nich pyszny i tani obiad. Jeśli uformujesz z masy mniejsze krążki, placuszki możesz podawać też jako przystawkę na przyjęciu.
Składniki
0,5 kg ziemniaków
1 cebula średniej wielkości
120 g sera żółtego (najlepiej twardego, w kostce)
łyżeczka mielonego kminku
łyżka poszatkowanej natki pietruszki
szczypta suszonego majeranku
sól
pieprz
1-2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Ziemniaki oczyść, ugotuj „w mundurkach” w posolonej wodzie. Odcedź i przestudź. Następnie obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce albo przepuść przez praskę do ziemniaków (możesz też skorzystać z maszynki do mielenia mięsa).
Cebulę obierz, posiekaj drobno. Dodaj do rozdrobnionych ziemniaków.
Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połącz z masą ziemniaczano-cebulową. Dosyp kminek, natkę pietruszki i majeranek. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dosyp łyżkę mąki. Dobrze przemieszaj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj drugą łyżkę mąki.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Łyżką wykładaj na patelnię porcje masy (formuj okrągłe placuszki o grubości około centymetra). Każdy smaż z dwóch stron na złoty kolor. W miarę konieczności uzupełniaj olej.