Placuszki z ziemniaków i żółtego sera - tanie i dobre danie na obiad

Placuszki z ziemniaków i żółtego sera - tanie i dobre danie na obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Placuszki serwuj z ulubionymi ziołami i sosami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

W kuchni tylko ziemniaki i żółty ser? Idealnie! Szybko zrobisz z nich pyszny i tani obiad. Jeśli uformujesz z masy mniejsze krążki, placuszki możesz podawać też jako przystawkę na przyjęciu.

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków

  • 1 cebula średniej wielkości

  • 120 g sera żółtego (najlepiej twardego, w kostce)

  • łyżeczka mielonego kminku

  • łyżka poszatkowanej natki pietruszki

  • szczypta suszonego majeranku

  • sól

  • pieprz

  • 1-2 łyżki mąki pszennej

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki oczyść, ugotuj „w mundurkach” w posolonej wodzie. Odcedź i przestudź. Następnie obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce albo przepuść przez praskę do ziemniaków (możesz też skorzystać z maszynki do mielenia mięsa).

  • Cebulę obierz, posiekaj drobno. Dodaj do rozdrobnionych ziemniaków.

  • Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połącz z masą ziemniaczano-cebulową. Dosyp kminek, natkę pietruszki i majeranek. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • Dosyp łyżkę mąki. Dobrze przemieszaj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj drugą łyżkę mąki.

  • Na dużej patelni rozgrzej olej. Łyżką wykładaj na patelnię porcje masy (formuj okrągłe placuszki o grubości około centymetra). Każdy smaż z dwóch stron na złoty kolor. W miarę konieczności uzupełniaj olej.

Ocena: 2,4