Szpinak z czosnkiem i płatkami migdałowymi

Szpinak z czosnkiem i płatkami migdałowymi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szpinak z czosnkiem to klasyk, ale dodatek płatków migdałowych ciekawie podkręca smak dania

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Szpinak zawiera dużo potasu, który obniża ciśnienie krwi, jest też dobrym źródłem kwasu foliowego. Czosnek poprawia odporność i ma działanie przeciwgrzybicze, a migdały - dobre źródło witamin z grupy B - zapewnią piękne włosy i paznokcie. 1 porcja zawiera około 90 kalorii. Wypróbuj przepis na szpinak z czosnkiem i płatkami migdałowymi.

Składniki

  • 1/2 kg świeżego szpinaku

  • 3 łyżki płatków migdałowych

  • ząbek czosnku

  • łyżka masła

  • szklanka ugotowanego makaronu kokardki

  • gałka muszkatołowa

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Listki szpinaku przebrać, starannie opłukać, włożyć do osolonego wrzątku, obgotować, osączyć na sicie.

  • Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć szpinak i makaron, oprószyć gałką, dodać czosnek.

  • Podgrzać. Przyprawić solą i pieprzem, posypać płatkami migdałowymi.

Ocena: 2,5