Półkruche pierożki ze szpinakiem: przepis na pyszne i tanie danie

Półkruche pierożki ze szpinakiem: przepis na pyszne i tanie danie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Półkruche pierożki ze szpinakiem smakują świetnie na zimno i  na ciepło.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Półkruche pierożki ze szpinakiem to propozycja na obiad. Danie zdrowe, niedrogie, bardzo łatwe do przygotowania. Pierożki smakują świetnie na gorąco i na zimno. Idealnie pasuje do nich sos czosnkowy!

Składniki

  • 1/2 kg mąki

  • 1/2 szklanki śmietany

  • 2 dag drożdży

  • 12 dag masła

  • 1,5 kg szpinaku

  • łyżka mąki

  • szklanka mleka

  • 5 ząbków czosnku

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szpinak umyj, sparz, posiekaj. Czosnek posiekaj.

  • Stop 2 łyżki masła, wsyp łyżkę mąki, zasmaż na małym ogniu, mieszając, wlej mleko.

  • Wymieszaj ze szpinakiem i czosnkiem, przypraw solą, pieprzem i gałką.

  • Z mąki, śmietany, pokruszonych drożdży, masła i szczypty soli zagnieć ciasto.

  • Rozwałkuj, wykrój koła.

  • Kładź po porcji farszu, złóż na pół, sklej. Ułóż na natłuszczonej blasze i piecz na złoto w temp. 180°C.

  • Podawaj z sosem czosnkowym.

Ocena: 4