Półkruche pierożki ze szpinakiem: przepis na pyszne i tanie danie

2021-04-01
miesięcznik Zdrowie
Półkruche pierożki ze szpinakiem: przepis na pyszne i tanie danie
Autor: Shutterstock Półkruche pierożki ze szpinakiem smakują świetnie na zimno i  na ciepło.
łatwy
35 min
4

Półkruche pierożki ze szpinakiem to propozycja na obiad. Danie zdrowe, niedrogie, bardzo łatwe do przygotowania. Pierożki smakują świetnie na gorąco i na zimno. Idealnie pasuje do nich sos czosnkowy!

Polecamy też:

Przepisy na szpinak na ciepło - ponad 40 pomysłów na szpinak

Pieczone pierożki drożdżowe z pieczarkami

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 dag drożdży
  • 12 dag masła
  • 1,5 kg szpinaku
  • łyżka mąki
  • szklanka mleka
  • 5 ząbków czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak umyj, sparz, posiekaj. Czosnek posiekaj.
  • Stop 2 łyżki masła, wsyp łyżkę mąki, zasmaż na małym ogniu, mieszając, wlej mleko.
  • Wymieszaj ze szpinakiem i czosnkiem, przypraw solą, pieprzem i gałką.
  • Z mąki, śmietany, pokruszonych drożdży, masła i szczypty soli zagnieć ciasto. Rozwałkuj, wykrój koła.
  • Kładź po porcji farszu, złóż na pół, sklej. Ułóż na natłuszczonej blasze i piecz na złoto w temp. 180°C.
  • Podawaj z sosem czosnkowym.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
miesięcznik Zdrowie