Placki ziemniaczane z cukinią i szczypiorkiem

2021-03-29
Placki ziemniaczane z cukinią i szczypiorkiem
Autor: Tarsmak Ziemniaki plus cukinia - świetne połączenie
łatwy
25 min
4

Podajemy przepis na szybkie placki ziemniaczane. Warto wzbogacić je letnim warzywem - cukinią! Urozmaicone dania smakują ciekawiej.

SKŁADNIKI

  • ziemniaki - 5 średnich sztuk
  • młoda cukinia
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • olej
  • sos czosnkowy 
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce na drobnym oczku, a cukinię razem ze skórką na grubym.
  • Dodać pokrojony szczypiorek, jajka i mąkę.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
  • Usmażyć na oleju niewielkie placuszki na złoty kolor.
  • Podawać z sosem czosnkowym Tarsmak.