Pieczone mielone z czarnej fasoli: przepyszne kotlety bez mięsa

Pieczone mielone z czarnej fasoli: przepyszne kotlety bez mięsa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczone mielone z czarnej fasoli wyśmienicie smakują z sałatą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczone mielone z czarnej fasoli to solida porcja pozytywnej energii. Te przepyszne kotlety bez mięsa można podać na kilka sposobów. Można również mrozić na zapas. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. 

Składniki

  • 560 g czarnej fasoli z puszki, po odsączeniu lub ugotowanej i osączonej

  • 2 jajka, rozkłócone

  • 2 szklanki startej marchewki

  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli

  • 2 łyżki oliwy lub oleju do usmażenia marchewki i cebuli

  • 1 szklanka bułki tartej

  • 1 szklanka sera startego

  • 1 łyżeczka chili w proszku

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego lub kminku mielonego

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • oliwa lub olej do posmarowania kotletów przed pieczeniem

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzać do 220°C.

  • Marchewkę i cebulę usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Warzywa powinny zmniejszyć są objętość i stać się wiotkie. 

  • W dużej misce rozgnieść fasolę za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków.

  • Dodać przestudzoną marchewkę i cebulę, rozkłócone jajka (wymieszane ze sobą białka i żółtka), bułkę tartą i wszystkie przyprawy oraz proszek do pieczenia. Wymieszać na jednolitą masę.

  • Z masy uformować okrągłe kotlety. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

  • Za pomocą pędzla posmarować oliwą lub olejem.

  • Wstawić do piekarnika i piec 30 minut. W połowie czasu pieczenia przewrócić na druga stronę. 

  • Podawać z salsą pomidorową, guacamole i brązowym ryżem. 

Ocena: 4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).