Pieczarki w majonezie czosnkowym z piekarnika: łatwy sposób na przepyszne grzyby
Pieczarki w pomidorach po baskijsku - pyszne na ciepło i na zimno!

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pieczarki, cebula, papryka i przecier pomidorowy mogą się zmienić w fantastyczne danie - pieczarki w pomidorach po baskijsku
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pieczarki w pomidorach po baskijsku to doskonałe danie, które podane na ciepło, z ryżem lub makaronem, idealnie sprawdzi się na obiad. Na zimno zaś stanowi doskonały dodatek do grzanek lub sałaty.
Składniki
1,5 kg pieczarek
250 g cebuli
500 g papryki
200 g koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i ewentualnie cukier do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Cebulę pokroić półplasterki, małe pieczarki na połówki lub ćwiartki, większe - w grubsze plasterki.
Cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki i dusić, z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, odparowując nadmiar wody.
W tym czasie paprykę pokroić w paski, dorzucić do pieczarek z cebulą. Gdy papryka będzie al dente, dodać koncentrat pomidorowy.
Dodać do smaku sól i pieprz, ewentualnie, jeśli koncentrat jest mocno kwasowy - dodać cukier dla przełamania smaku. Dusić całość 5 minut, podawać na gorąco lub na zimno. Nadmiar można zapasteryzować w słoikach.