Pieczarki w pomidorach po baskijsku - pyszne na ciepło i na zimno!

Pieczarki w pomidorach po baskijsku  - pyszne na ciepło i na zimno!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczarki, cebula, papryka i przecier pomidorowy mogą się zmienić w fantastyczne danie - pieczarki w pomidorach po baskijsku 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczarki w pomidorach po baskijsku to doskonałe danie, które podane na ciepło, z ryżem lub makaronem, idealnie sprawdzi się na obiad. Na zimno zaś stanowi doskonały dodatek do grzanek lub sałaty.

Składniki

  • 1,5 kg pieczarek

  • 250 g cebuli

  • 500 g papryki

  • 200 g koncentratu pomidorowego

  • olej do smażenia

  • liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i ewentualnie cukier do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę pokroić  półplasterki, małe pieczarki na połówki lub ćwiartki, większe - w grubsze plasterki.

  • Cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki i dusić, z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego,  odparowując nadmiar wody.

  • W tym czasie paprykę pokroić w paski, dorzucić do pieczarek z cebulą. Gdy papryka będzie al dente, dodać koncentrat pomidorowy.

  • Dodać do smaku sól i pieprz, ewentualnie, jeśli koncentrat jest  mocno kwasowy - dodać cukier dla przełamania smaku. Dusić całość 5 minut, podawać na gorąco lub na zimno. Nadmiar można zapasteryzować w słoikach.

Ocena: 5