Najsmaczniejsze placki z gotowanej kukurydzy: ulepszony przepis

2021-03-29
Najsmaczniejsze placki z gotowanej kukurydzy: ulepszony przepis
Autor: Shutterstock Doskonałe placki z gotowaną kukurydzą
łatwy
30 min
4

Placki z gotowanej kukurydzy to sprytny sposób na ciepła kolację lub szybką przekąskę. Warto skorzystać z promocji na kukurydzę w puszce i przygotować te proste placki rodem z kuchni meksykańskiej. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 4 cebule dymki, białe i zielone części, drobno posiekane
  • 2 łyżki posiekanej naci kolendry lub więcej do smaku
  • 1 szklanka startego ostrego sera cheddar
  • 2 puszki kukurydzy
  • 6-8 łyżek mąki
  • 1 szczypta soli do smaku
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • neutralny olej do smażenia
  • 100 ml jogurtu lub śmietany
  • 1 limonka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kukurydzę odsączyć na sicie. 
  • Jaja roztrzepać ze szczyptą soli. Następnie dodać mąkę i wymieszać na lepkie ciasto naleśnikowe.
  • Do ciasta dodać odsączoną kukurydzę, posiekaną dymkę i kolendrę oraz pieprz. Wymieszać. 
  • Na patelni rozgrzać olej, ciasto nakładać łyżką i smażyć na średnim ogniu, rumieniąc z obu stron. 
  • Podawać z jogurtem i pokrojoną na cząstki limonką.