Mrożona fasolka smażona z jajkiem: łatwy przepis na sycący i zdrowy posiłek

Mrożona fasolka smażona z jajkiem: łatwy przepis na sycący i zdrowy posiłek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna fasolka szparagowa smażona z jajkiem 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Mrożona fasolka smażona z jajkiem to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej. Ten łatwy przepis na sycący i zdrowy posiłek można odtworzyć w domu. Porcja 100 g to niecałe 100 kcal. Polecam dbającym o linię! 

Składniki

  • 250 g mrożonej fasolki szparagowej

  • 3 jajka

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka oleju

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zagotować wodę. Posolić do smaku. Dodać mrożona fasolkę i gotować 3-4 minuty. Odcedzić.

  • Jajka wybić do miseczki, dodać szczyptę soli i zmiksować razem na jednorodną mieszaninę.

  • Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Smażyć do lekkiego zrumienienia.

  • Dodać ugotowaną fasolkę i smażyć 1-2 minuty. Wlać wymieszane jajka.

  • Mieszać energicznie tak, jak jajecznicę.

  • Na koniec, gdy jajko się zetnie, popieprzyć.

  • Podawać z pełnoziarnistym chlebem lub bagietką.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).