Mrożona fasolka smażona z jajkiem: łatwy przepis na sycący i zdrowy posiłek

Mrożona fasolka smażona z jajkiem: łatwy przepis na sycący i zdrowy posiłek
Autor: Shutterstock Pyszna fasolka szparagowa smażona z jajkiem 
łatwy
20 min
4

Mrożona fasolka smażona z jajkiem to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej. Ten łatwy przepis na sycący i zdrowy posiłek można odtworzyć w domu. Porcja 100 g to niecałe 100 kcal. Polecam dbającym o linię! 

SKŁADNIKI

  • 250 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotować wodę. Posolić do smaku. Dodać mrożona fasolkę i gotować 3-4 minuty. Odcedzić.
  • Jajka wybić do miseczki, dodać szczyptę soli i zmiksować razem na jednorodną mieszaninę.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Smażyć do lekkiego zrumienienia.
  • Dodać ugotowaną fasolkę i smażyć 1-2 minuty. Wlać wymieszane jajka.
  • Mieszać energicznie tak, jak jajecznicę.
  • Na koniec, gdy jajko się zetnie, popieprzyć.
  • Podawać z pełnoziarnistym chlebem lub bagietką.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej