Kotlety z soczewicy - dobre nie tylko dla wegetarian

2021-03-29
Monika Leśniewicz
Kotlety z soczewicy - dobre nie tylko dla wegetarian
Autor: thinkstockphotos.com Kotlety z soczewicy mają trzy podstawowe zalety: są bardzo zdrowe, smakują przepysznie i łatwo się je przygotowuje.
łatwy
25 min
4

Kotlety z soczewicy to godna polecenia potrawa, bo zawierają magnez, wapń, żelazo i kluczowe dla zdrowia witaminy. Podajemy nie tylko zdrowy, ale i prosty przepis, którego wykonanie nie wymaga zbyt wiele czasu.

SKŁADNIKI

  • 2 kubki gotowanej soczewicy
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • ¾ kubka mąki pszennej
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę drobno pokrój i podsmaż na małej ilości tłuszczu na złoty kolor.
  • Cebulę, soczewicę i jajka zmiksuj w mikserze. Do masy dodaj mąkę i wymieszaj.
  • Formuj kulki, spłaszcz je, obtaczaj w bułce tartej i smaż na gorącym tłuszczu.
  • Po usmażeniu odstaw na chwilę na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Monika Leśniewicz