Kotlety z soczewicy - dobre nie tylko dla wegetarian

Kotlety z soczewicy - dobre nie tylko dla wegetarian

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kotlety z soczewicy mają trzy podstawowe zalety: są bardzo zdrowe, smakują przepysznie i łatwo się je przygotowuje.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety z soczewicy to godna polecenia potrawa, bo zawierają magnez, wapń, żelazo i kluczowe dla zdrowia witaminy. Podajemy nie tylko zdrowy, ale i prosty przepis, którego wykonanie nie wymaga zbyt wiele czasu.

Składniki

  • 2 kubki gotowanej soczewicy

  • 2 średnie cebule

  • 2 jajka

  • ¾ kubka mąki pszennej

  • bułka tarta do obtaczania

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę drobno pokrój i podsmaż na małej ilości tłuszczu na złoty kolor.

  • Cebulę, soczewicę i jajka zmiksuj w mikserze. Do masy dodaj mąkę i wymieszaj.

  • Formuj kulki, spłaszcz je, obtaczaj w bułce tartej i smaż na gorącym tłuszczu.

  • Po usmażeniu odstaw na chwilę na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Ocena: 2,3