Pomidorowy ryż po meksykańsku: samodzielne danie lub pyszny dodatek
Kotlety z kaszy gryczanej i soczewicy

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Kasza gryczana i soczewica dostarczają cennych składników odżywczych zwłaszcza osobom, które nie jedzą mięsa
Ocena: 4,5
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Kotlety z kaszy gryczanej i soczewicy to idealna propozycja dla wegetarian. Z masy można też przyrządzić pasztet.
Składniki
szklanka kaszy gryczanej
1/2 szklanki zielonej soczewicy
2 jajka
25 dag pieczarek
4 łyżki startego sera żółtego
cebula
olej do smażenia
1/2 szklanki tartej bułki
sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie krok po kroku:
Kaszę zalej 1 i 1/2 szklanki osolonej wody, ugotuj na sypko.
Soczewicę zalej wodą (nie dodawaj soli), ugotuj do miękkości (ok. 20 minut).
Pieczarki oczyść, pokrój na plasterki.
Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce oleju, dodaj pieczarki, podsmaż.
Wystudzoną kaszę, soczewicę i cebulę z pieczarkami przepuść przez maszynkę.
Dodaj jajka, starty ser, masę przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
Zwilżonymi dłońmi uformuj kotleciki, obtocz w tartej bułce, usmaż na oleju.
Podawaj z surówką z młodej kapusty albo sałatką z kiszonych ogórków.