Cytrynowe risotto: kremowe, łatwe, pyszne

Cytrynowe risotto: kremowe, łatwe, pyszne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kremowe i pyszne risotto o świeżym smaku cytryny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cytrynowe risotto jet kremowe, łatwe i pyszne. Jego cytrynowy, orzeźwiający smak idealnie pasuje do szparagów lub fasolki szparagowej. Pachnące i sycące risotto może przygotować każdy. 

Składniki

  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

  • 3 łyżki masła

  • 1 1/2 szklanki ryżu arborio

  • 1 szklanka wytrawnego białego wina (np. Sauvignon Blanc)

  • 4 szklanki bulionu z kurczaka

  • 1/2 szklanki parmezanu, startego

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

  • sok i skórka z jednej cytryny

  • do dekoracji: skórka z cytryny, listki mięty lub natka pietruszki, ekstra parmezan

Przygotowanie krok po kroku:

  • Doprowadź 4 szklanki bulionu z kurczaka do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu.

  • Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej masło i usmaż na nim cebulę. Smaż przez 6 do 8 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, aż cebula będzie miękka i złota.

  • Dodaj czosnek, mieszając, aby czosnek się nie przypalił, smaż przez około 1 minutę.

  • Dodaj ryż i skórkę z cytryny do mieszanki cebuli i czosnku, wymieszaj.

  • Smaż ryż przez około 3-5 minut, aż stanie się szklisty, a następnie dodaj wino.

  • Gotuj na średnim ogniu, aż wino prawie odparuje.

  • Dodaj gorący wywar, około 1/2 szklanki na raz, ciągle mieszając, aż wywar prawie całkowicie się wchłonie, a ryż będzie kremowy i półprzezroczysty (środek nie będzie już biały) i nie będzie już chrupiący po spróbowaniu (około 25-30 minut) .

  • Dodaj parmezan i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  • Udekoruj dodatkową skórką z cytryny, listkami mięty lub posiekaną natką pietruszki i parmezanem. Natychmiast podawaj.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5