Fondue serowe - przepis na ucztę serową w miłym gronie
Cytrynowe risotto: kremowe, łatwe, pyszne

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kremowe i pyszne risotto o świeżym smaku cytryny
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Cytrynowe risotto jet kremowe, łatwe i pyszne. Jego cytrynowy, orzeźwiający smak idealnie pasuje do szparagów lub fasolki szparagowej. Pachnące i sycące risotto może przygotować każdy.
Składniki
1/2 cebuli, drobno posiekanej
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
3 łyżki masła
1 1/2 szklanki ryżu arborio
1 szklanka wytrawnego białego wina (np. Sauvignon Blanc)
4 szklanki bulionu z kurczaka
1/2 szklanki parmezanu, startego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
sok i skórka z jednej cytryny
do dekoracji: skórka z cytryny, listki mięty lub natka pietruszki, ekstra parmezan
Przygotowanie krok po kroku:
Doprowadź 4 szklanki bulionu z kurczaka do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu.
Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej masło i usmaż na nim cebulę. Smaż przez 6 do 8 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, aż cebula będzie miękka i złota.
Dodaj czosnek, mieszając, aby czosnek się nie przypalił, smaż przez około 1 minutę.
Dodaj ryż i skórkę z cytryny do mieszanki cebuli i czosnku, wymieszaj.
Smaż ryż przez około 3-5 minut, aż stanie się szklisty, a następnie dodaj wino.
Gotuj na średnim ogniu, aż wino prawie odparuje.
Dodaj gorący wywar, około 1/2 szklanki na raz, ciągle mieszając, aż wywar prawie całkowicie się wchłonie, a ryż będzie kremowy i półprzezroczysty (środek nie będzie już biały) i nie będzie już chrupiący po spróbowaniu (około 25-30 minut) .
Dodaj parmezan i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Udekoruj dodatkową skórką z cytryny, listkami mięty lub posiekaną natką pietruszki i parmezanem. Natychmiast podawaj.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska