Chiński makaron z pieczarkami, miodem i sosem sojowym - pyszny obiad w kwadrans

Chiński makaron z pieczarkami, miodem i sosem sojowym - pyszny obiad w kwadrans

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chiński makaron z pieczarkami, miodem i sosem sojowym - zrobisz go szybko, a zmiana charakteru dania nie wymaga szczególnych nakładów finansowych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Jak zmienić banalny makaron z pieczarkami w super danie? Dodaj do niego odrobinę miodu, trochę sosu sojowego - zmień mu charajkter na azjatycki.

Składniki

  • 250 g makaronu chińskiego

  • 1 duża cebula, pokrojona w piórka

  • 100-150 g pieczarek w plasterkach

  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

  • 2-3 łyżki białego octu winnego

  • 2 łyżeczki miodu

  • sos sojowy do smaku

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą i odstawić.

  • W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zmniejszyć ogień na średni i smażyć, aż się cebula zbrązowieje i zrobi się słodka(ok. 4-5 min).

  • Dodać pokrojone pieczarki, wymieszać z cebulą, dodać czosnek i smażyć, aż pieczarki odparują i się zrumienią.

  • Dodać miód i ocet winny, wymieszać. Wrzucić na patelnię ugotowany makaron, wymieszać i skropić dość obficie sosem sojowym.

Ocena: 4