Bakłażany w sosie pomidorowym - przepis na proste danie wegetariańskie

Bakłażany w sosie pomidorowym - przepis na proste danie wegetariańskie

Autor Zdjęcia: Archiwum

Bakłażana w sosie pomidorowym można przyozdobić ciemnym sosem sojowym.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bakłażany w sosie pomidorowym to bezmięsne danie, które zadowoli kubki smakowe wszystkich wegetarian i nie tylko. Jest łatwe do przygotowania. Sprawdź, jak zrobić bakłażany w sosie pomidorowym w swoim domu.

Składniki

  • 2 duże bakłażany

  • 2 puszki pomidorków koktajlowych

  • ząbek czosnku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 150 g sera parmezan

  • bazylia

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażany pokroić w plastry. Posolić, odstawić na godzinę. Odcisnąć i smażyć na oliwie z obu stron.

  • W garnku rozgrzać oliwę, zarumienić czosnek, dodać pomidorki z puszki, doprawić solą i bazylią. Sos gotować około 15-20 minut na wolnym ogniu.

  • Na talerz wyłożyć niewielką ilość sosu pomidorowego, nakryć bakłażanem, znowu polać sosem, posypać dużą ilością startego parmezanu. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Ocena: 0