Fondue serowe - przepis na ucztę serową w miłym gronie
Bakłażany w sosie pomidorowym - przepis na proste danie wegetariańskie

Autor Zdjęcia: Archiwum
Bakłażana w sosie pomidorowym można przyozdobić ciemnym sosem sojowym.
Ocena: 4,5
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Bakłażany w sosie pomidorowym to bezmięsne danie, które zadowoli kubki smakowe wszystkich wegetarian i nie tylko. Jest łatwe do przygotowania. Sprawdź, jak zrobić bakłażany w sosie pomidorowym w swoim domu.
Składniki
2 duże bakłażany
2 puszki pomidorków koktajlowych
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
150 g sera parmezan
bazylia
sól
pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Bakłażany pokroić w plastry. Posolić, odstawić na godzinę. Odcisnąć i smażyć na oliwie z obu stron.
W garnku rozgrzać oliwę, zarumienić czosnek, dodać pomidorki z puszki, doprawić solą i bazylią. Sos gotować około 15-20 minut na wolnym ogniu.
Na talerz wyłożyć niewielką ilość sosu pomidorowego, nakryć bakłażanem, znowu polać sosem, posypać dużą ilością startego parmezanu. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.