Pieczarki w majonezie czosnkowym z piekarnika: łatwy sposób na przepyszne grzyby
GULASZ Z SOCZEWICY - aromatyczne danie wegetariańskie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
GULASZ Z SOCZEWICY - aromatyczne danie wegetariańskie
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Polecamy przepis na gulasz z soczewicy z aromatycznymi przyprawami - szałwią, kolendrą, goździkami i curry podbije podniebienia nawet amatorów mięsa. Do tego dania lepiej wykorzystać brązową lub zieloną soczewicę, bo czerwona się rozgotuje.
Składniki
20 dag zielonej lub brązowej soczewicy
2 marchewki
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 listki laurowe
2 goździki,
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka suszonej szałwii
2 łyżki oleju
1 szklanka soku jabłkowego
1 szklanka śmietany
sól
Przygotowanie krok po kroku:
Soczewicę zalać wodą i odstawić na 2 godz. Dodać jedną całą cebulę, naszpikowaną goździkami, liście laurowe i gotować ok. 20 min, pod koniec soląc. Odcedzić, wyjąć cebulę i przyprawy.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, zeszklić drobno posiekaną drugą cebulę, zmiażdżony czosnek, startą na tarce marchewkę, curry, kolendrę i szałwię. Zamieszać, chwilę smażyć, dodać soczewicę i smażyć wszystko razem przez 2 minuty, po czym zalać sokiem owocowym i gotować około 20 minut. Po zdjęciu z ognia doprawić śmietaną.