GULASZ Z SOCZEWICY - aromatyczne danie wegetariańskie

GULASZ Z SOCZEWICY - aromatyczne danie wegetariańskie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

GULASZ Z SOCZEWICY - aromatyczne danie wegetariańskie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Polecamy przepis na gulasz z soczewicy z aromatycznymi przyprawami - szałwią, kolendrą, goździkami i curry podbije podniebienia nawet amatorów mięsa. Do tego dania lepiej wykorzystać brązową lub zieloną soczewicę, bo czerwona się rozgotuje.

Składniki

  • 20 dag zielonej lub brązowej soczewicy

  • 2 marchewki

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 listki laurowe

  • 2 goździki,

  • 1 łyżeczka curry

  • 1 łyżeczka mielonej kolendry

  • 1 łyżeczka suszonej szałwii

  • 2 łyżki oleju

  • 1 szklanka soku jabłkowego

  • 1 szklanka śmietany

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Soczewicę zalać wodą i odstawić na 2 godz. Dodać jedną całą cebulę, naszpikowaną goździkami, liście laurowe i gotować ok. 20 min, pod koniec soląc. Odcedzić, wyjąć cebulę i przyprawy.

  • W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, zeszklić drobno posiekaną drugą cebulę, zmiażdżony czosnek, startą na tarce marchewkę, curry, kolendrę i szałwię. Zamieszać, chwilę smażyć, dodać soczewicę i smażyć wszystko razem przez 2 minuty, po czym zalać sokiem owocowym i gotować około 20 minut. Po zdjęciu z ognia doprawić śmietaną.

Ocena: 0