Wegańska potrawka z ciecierzycy i soczewicy: łatwy przepis

Wegańska potrawka z ciecierzycy i soczewicy: łatwy przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ciecierzyca i soczewica to cenne źródła białka roślinnego oraz błonnika

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ciecierzyca i soczewica to cenne źródła białka roślinnego. Nic zatem dziwnego, że są popularne w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Pyszna potrawka z ciecierzycy i soczewicy zachwyci jednak także mięsożerców. Podajemy łatwy, sprawdzony przepis.

Składniki

  • 250 g ziemniaków

  • 150 g czerwonej soczewicy

  • 350 g ugotowanej ciecierzycy

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • duży pomidor lub kilka łyżek koncentratu pomidorowego

  • oliwa lub olej

  • przyprawy: sól, imbir, curry, kumin, kurkumę i garść świeżej kolendry

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę drobno szatkujemy i przesmażamy na łyżce oleju lub oliwy. Dodajemy starty imbir i czosnek oraz przyprawy.

  • Po minucie dodajemy pokrojonego pomidora lub koncentrat, a po kilku kolejnych minutach pokrojone w małą kostkę ziemniaki.

  • Całość solimy i zalewamy 3 szklankami wody. Gdy ziemniaki zmiękną, dodajemy soczewicę, a po 10 minutach ciecierzycę.

  • Mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Przed podaniem dekorujemy świeżą kolendrą. Ta sycąca potrawa z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad.

Ocena: 3,7