Pożywny ryż basmati z pieczarkami: przepis na wegetariańskie biryani

Pożywny ryż basmati z pieczarkami: przepis na wegetariańskie biryani

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne i pożywne danie z ryżu i pieczarek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryż basmati z pieczarkami to doskonały przepis na wegetariańskie biryani w stylu indyjskim. Bogata w smaki potrawa zaspokoi apetyt każdego. Pyszne i łatwe w przygotowaniu, pod warunkiem, że będziecie postępować zgodnie z instrukcjami indyjskiego kucharza. 

Składniki

  • 1 czubata szklanka ryżu basmati, 200 gramów

  • 2 szklanki wody, w razie potrzeby dodaj więcej

  • 200 gramów białych pieczarek

  • 1 średnia cebula, około ½ szklanki drobno posiekanej cebuli

  • 1 średni pomidor, około ½ szklanki drobno posiekanych pomidorów

  • 1 lub 2 zielone chilli, drobno posiekane

  • 2 łyżeczki pasty imbirowo-czosnkowej, około 5 do 6 czosnków i 1 cal imbiru zmiksowane na pastę

  • ¼ szklanki posiekanych liści mięty

  • ¼ szklanki liści kolendry 

  • 1 łyżeczka curry w proszku

  • ½ łyżeczki kurkumy w proszku

  • ¼ łyżeczki czerwonego chili w proszku

  • ½ łyżeczki proszku garam masala

  • 1,5 łyżeczki mielonej kolendry

  • ¼ łyżeczki  czarnego pieprzu, mielonego

  • 2 do 3 łyżek oleju

  • sól zgodnie z wymaganiami

  • oraz

  • ¾ łyżeczki nasion kminku

  • ¾ łyżeczki nasion kopru włoskiego

  • ¾ łyżeczki cynamonu

  • 2 do 3 goździków

  • 2 do 3 zielonych owoców kardamonu

  • 1  liść laurowy

  • 1 anyż gwiazdkowaty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zalej suchy ryż zimną wodą i mocz go przez 30 minut.

  • Po 30 minutach odcedź ryż i odstaw na bok.

  • W czasie, gdy ryż się moczy, przygotuj warzywa, obierz i pokrój. 

  • Rozgrzej olej w głębokiej patelni lub garnku. Upewnij się, że spód garnka jest gruby, w przeciwnym razie ryż może się zrumienić lub spalić.

  • Gdy olej się rozgrzeje, dodaj wszystkie przyprawy - koper włoski, kminek, goździki, listek laurowy, cynamon, zielony kardamon, anyż.

  • Smaż przyprawy przez kilka sekund, aż zaczną intensywnie pachnieć.

  • Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmaż, aż będzie przezroczysta.

  • Następnie dodaj pastę imbirowo-czosnkową, zielone papryczki chilli, połowę mięty i liści kolendry oraz pomidory.

  • Dobrze wymieszaj. Podsmaż tę mieszaninę, aż pomidory zmiękną.

  • Następnie dodaj zmieloną kolendrę, kurkumę, garam masala, chili i czarny pieprz.

  • Ponownie bardzo dobrze wymieszaj, tak aby wszystko stało się jednorodną masą.

  • Dodaj pokrojone grzyby. zamieszaj ponownie. smaż na małym lub średnim płomieniu przez 6 do 8 minut. Mieszaj od czasu do czasu.

  • Następnie dodaj wodę. doprowadź mieszaninę do wrzenia. Dodaj ryż. Dodaj resztę mięty i liści kolendry. wymieszaj.

  • Dopraw solą. Sprawdź smak wywaru i powinien być nieco słony.

  • Przykryj patelnię pokrywką. Na małym ogniu gotuj biryani, aż ziarna ryżu zostaną dobrze ugotowane i cała woda zostanie wchłonięta.

  • W przypadku, gdy ziarna ryżu nie zostaną ugotowane, a woda wyschnie, dodaj w razie potrzeby około ¼ do ½ szklanki wody więcej.

  • Musisz kilka razy sprawdzać ryż, czy jest już miękki i czy nie potrzebuje więcej płynu. 

  • Po zakończeniu gotowania pozostaw biryani pod przykrywką przez 5 minut. Następnie otwórz pokrywkę i delikatnie rozpulchnij ryż za pomocą widelca.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5