Paluszki z czerwonej soczewicy: jak zrobić bezmięsne kofty za grosze
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Paluszki z czerwonej soczewicy - mercimek kofte - to pyszna turecka przekąska w stylu falafelu. Jeśli jednak falafele robi się z ciecierzycy, to bezmięsne kofty, przygotowuje się z czerwonej soczewicy. Takie kofty z soczewicy można podać na przekąskę lub owinąć plackiem z dodatkami. Są pyszne i kosztują grosze!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Na paluszki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1/2 łyżeczki rozmarynu (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku nieobrany (opcjonalnie)
- 1 cebula
- 2 gałązki pietruszki
- 80 g kaszy manny
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 1 łyżka pasty paprykowej
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
- Na sos:
- 1 ząbek czosnku
- 250 g jogurtu z pełnego mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę ugotuj w 500 ml wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Opcjonalnie dodaj rozmaryn i 1 nieobrany ząbek czosnku, aby soczewica przejęła ich aromat. Ale nie jest to konieczne.
- Cebulę pokrój bardzo drobno. Umyj natkę pietruszki i odsącz, oskub liście i drobno posiekaj.
- Zdejmij soczewicę z ognia. Dodaj kaszę manną, wymieszaj i pozwól jej pęcznieć przez około 3 minuty.
- Dodaj cebulę, pasty pomidorową i papryką, natkę pietruszki i dobrze wymieszaj. Przypraw soczewicę sokiem z cytryny, solą i pieprzem i pozostaw do ostudzenia.
- Posmaruj naczynie do pieczenia olejem. Mieszaninę soczewicy podziel na porcje, z każdej uformuj wałeczek grubości kciuka i umieść je obok siebie w naczyniu do pieczenia.
- Piecz paluszki z soczewicy w rozgrzanym piekarniku w 190°C przez około 20 minut, aż będą chrupiące.
- Obierz i posiekaj czosnek na sos. Jogurt i czosnek wymieszaj w małej misce, dopraw solą i pieprzem. Podawaj paluszki z sosem jogurtowym.