Pesto z brokułów: przepis na świeży i pyszny sos do makaronu
Marchew zapiekana w sosie chrzanowym: tak pysznej jarzynki na ciepło jeszcze nie jedliście

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Marchew zapieczona w sosie chrzanowo-majonezowym i przybrana natką pietruszki
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Marchew zapiekana w sosie chrzanowym to genialny patent pyszną jarzynkę. Koniecznie go wypróbujcie tej jesieni. Uwielbiam surówkę z marchewki z chrzanem, dlaczego więc nie spróbować zapiec marchew z sosem chrzanowym? To jest naprawdę pyszne!
Składniki
600 g obranej i grubo pokrojonej marchewki (lubię kroić po przekątnej)
1/2 szklanki majonezu wegańskiego
2 łyżki tartego chrzanu z kwaskiem cytrynowym
1/4 łyżeczki soli i świeżo mielonego pieprzu
natka pietruszki posiekana, opcjonalnie
Przygotowanie krok po kroku:
W małej misce wymieszaj majonez, chrzan, sól i pieprz. Odłóż na bok. (Tę mieszaninę można przygotować 1 do 2 dni wcześniej, przykryć i przechowywać w lodówce.)
Ugotuj pokrojoną marchewkę pod przykryciem w niewielkiej ilości wody, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. (Skosztuj, aby mieć pewność - to najlepszy sposób na uniknięcie papkowatej marchwi.)
Odcedź marchewki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj mieszaninę majonezu i chrzanu, wymieszaj z marchewką, równomiernie rozprowadzając.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz bez przykrycia przez około 15 do 20 minut lub do podgrzania.
Podaj posypane posiekaną natką pietruszki.