Marchew zapiekana w sosie chrzanowym: tak pysznej jarzynki na ciepło jeszcze nie jedliście

Marchew zapiekana w sosie chrzanowym: tak pysznej jarzynki na ciepło jeszcze nie jedliście

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Marchew zapieczona w sosie chrzanowo-majonezowym i przybrana natką pietruszki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Marchew zapiekana w sosie chrzanowym to genialny patent pyszną jarzynkę. Koniecznie go wypróbujcie tej jesieni. Uwielbiam surówkę z marchewki z chrzanem, dlaczego więc nie spróbować zapiec marchew z sosem chrzanowym? To jest naprawdę pyszne!

Składniki

  • 600 g obranej i grubo pokrojonej marchewki (lubię kroić po przekątnej)

  • 1/2 szklanki majonezu wegańskiego

  • 2 łyżki tartego chrzanu z kwaskiem cytrynowym

  • 1/4 łyżeczki soli i świeżo mielonego pieprzu

  • natka pietruszki posiekana, opcjonalnie

Przygotowanie krok po kroku:

  • W małej misce wymieszaj majonez, chrzan, sól i pieprz. Odłóż na bok. (Tę mieszaninę można przygotować 1 do 2 dni wcześniej, przykryć i przechowywać w lodówce.)

  • Ugotuj pokrojoną marchewkę pod przykryciem w niewielkiej ilości wody, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. (Skosztuj, aby mieć pewność - to najlepszy sposób na uniknięcie papkowatej marchwi.)

  • Odcedź marchewki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj mieszaninę majonezu i chrzanu, wymieszaj z marchewką, równomiernie rozprowadzając. 

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz bez przykrycia przez około 15 do 20 minut lub do podgrzania.  

  • Podaj posypane posiekaną natką pietruszki. 

Ocena: 3,3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).