Kuskus cytrynowy w 10 minut: łatwy przepis na samodzielne danie lub dodatek

Kuskus cytrynowy w 10 minut: łatwy przepis na samodzielne danie lub dodatek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rozkoszny kuskus cytrynowy z natką pietruszki i czosnkiem gotowy w 10 minut

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kuskus cytrynowy ma świeży smak i jest bardzo sycący. Przygotowanie tego pysznego dania zajmie Ci zaledwie 10 minut. Oto łatwy przepis na samodzielne danie lub dodatek do smażonych, czy duszonych potraw. Możesz go także użyć do przygotowania sałatek. 

Składniki

  • 1 szklanka wody

  • 1 szklanka kuskusu

  • 1 łyżka stołowa plus 1 łyżeczka oliwy extra vergine

  • 3/4 łyżeczki soli, ewentualnie więcej do smaku

  • 2 ząbki czosnku, posiekane drobno lub przeciśnięte przez praskę

  • skórka z 1 cytryny

  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny

  • 2 czubate łyżki natki pietruszki posiekanej

  • 2 łyżki orzeszków piniowych

  • 1 szczypta płatków czerwonej papryki, opcjonalnie

Przygotowanie krok po kroku:

  • W rondelku zagotuj wodę. Dodaj kuskus, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i 1/2 łyżeczki soli morskiej i wymieszaj. Przykryj, zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut.

  • Kuskus rozdrobnij widelcem, przełóż do dużej miski i wymieszaj z pozostałą 1 łyżką oliwy z oliwek, 1/4 łyżeczki soli, czosnkiem, skórką z cytryny, sokiem z cytryny, natką pietruszki i orzeszkami pinii.

  • Przełóż miksturę na półmisek i ewentualnie udekoruj dodatkowymi orzeszkami pinii, natką pietruszki i płatkami czerwonej papryki.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).