Kuskus cytrynowy w 10 minut: przepis na samodzielne danie lub dodatek

Kuskus cytrynowy w 10 minut: łatwy przepis na samodzielne danie lub dodatek
Autor: Shutterstock Rozkoszny kuskus cytrynowy z natką pietruszki i czosnkiem gotowy w 10 minut
łatwy
10 min
4

Kuskus cytrynowy ma świeży smak i jest bardzo sycący. Przygotowanie tego pysznego dania zajmie Ci zaledwie 10 minut. Oto łatwy przepis na samodzielne danie lub dodatek do smażonych, czy duszonych potraw. Możesz go także użyć do przygotowania sałatek. 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 łyżka stołowa plus 1 łyżeczka oliwy extra vergine
  • 3/4 łyżeczki soli, ewentualnie więcej do smaku
  • 2 ząbki czosnku, posiekane drobno lub przeciśnięte przez praskę
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 2 czubate łyżki natki pietruszki posiekanej
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1 szczypta płatków czerwonej papryki, opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondelku zagotuj wodę. Dodaj kuskus, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i 1/2 łyżeczki soli morskiej i wymieszaj. Przykryj, zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut.
  • Kuskus rozdrobnij widelcem, przełóż do dużej miski i wymieszaj z pozostałą 1 łyżką oliwy z oliwek, 1/4 łyżeczki soli, czosnkiem, skórką z cytryny, sokiem z cytryny, natką pietruszki i orzeszkami pinii.
  • Przełóż miksturę na półmisek i ewentualnie udekoruj dodatkowymi orzeszkami pinii, natką pietruszki i płatkami czerwonej papryki.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej