Cukiniowe spaghetti z pesto: dietetyczny obiad z cukinii w 10 minut

Cukiniowe spaghetti z pietruszkowym pesto
Autor: Shutterstock Cukiniowe spaghetti z pietruszkowym pesto
łatwy
10 min
4

Spaghetti z cukinii to idealna porcja zdrowych warzyw, jeśli chcesz schudnąć lub po prostu jest gorąco, a ty nie masz ochoty na jedzenie. Polecam szczególnie cukiniowy makaron z pesto pietruszkowym. Zadbasz nie tylko o figurę, ale także o włosy i paznokcie dla których natka pietruszki to naturalne źródło niezbędnych substancji odżywczych. Oto idealny dietetyczny obiad w 10 minut!

Idealnym narzędziem w przystępnej cenie jest temperówka do warzyw, która tnie cukinię na cienkie makarony:

 

 

Jak zrobić pesto? To proste z przepisem krok po kroku! Zobacz!

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie umyć i osuszyć. Pociąć za pomocą spiralizatora, mandoliny lub specjalnego noża na cienkie długie wiórki, jak makaron spaghetti. 
  • Wiórki lekko posolić i odstawić na 6 minut. Po tym czasie lekko odcisnąć. Można je wykorzystać od razu.
  • Jeśli jednak wolisz bardziej miękką konsystencję cukinii, to rozgrzej na patelni oliwę i dodaj odciśnięty makaron z cukinii. Smaż 1-2 minuty, inaczej cukinia stania się papkowata i zacznie się rozpadać na mniejsze kawałki.
  • Wymieszaj cukiniowe spaghetti z pesto.
  • Podawaj od razu.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej