Co zrobić z kurek? Risotto z kurkami i suszonymi borowikami

Co zrobić z kurek? Risotto z kurkami i suszonymi borowikami

Autor Zdjęcia: photos.com

Risotto z kurkami to pyszny sposób na wykorzystanie grzybów

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Risotto to danie kuchni włoskiej - szczególnie popularne na północy Italii. Tam też często przygotowuje się je z grzybami. Sprawdź, jak zrobić risotto z kurkami i suszonymi borowikami. Podajemy dokładny przepis!

Składniki

  • ryż paraboiled

  • bulion grzybowy

  • kurki (co najmniej pół kilograma)

  • opakowanie suszonych borowików

  • oliwa

  • czosnek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na ok. 20 minut przed przygotowaniem potrawy moczymy suszone borowiki.

  • Wrzucamy do półlitrowego garnka dwie kostki bulionu grzybowego i zalewamy wodą. Gotujemy, dopóki się nie rozpuści. W tym czasie dokładnie oczyszczamy kurki.

  • W dużym garnku chwilę podsmażamy czosnek na oliwie, wrzucamy trzy torebki ryżu. Podsmażamy ryż, aż nabierze przezroczystego koloru (musimy go mieszać, żeby się nie przypalił i uwolnił aromaty).

  • Do ryżu dolewamy bulion i mieszamy. Ważne: risotto trzeba często mieszać, wtedy jest najlepsze i nie przywiera do garnka.

  • Wlewamy kolejną chochlę bulionu i mieszamy. Dodajemy też suszone borowiki do smaku. Bulion dolewamy za każdym razem, kiedy ryż go wypije.

  • Z koleją porcją bulionu wrzucamy kurki. Znów dolewamy bulionu i gotujemy. Risotto jest gotowe, gdy ryż jest miękki i spada z łyżki (nie może być jednak sypki). Na koniec możemy posypać z pietruszką. Smacznego!

Ocena: 0