Zupa minestrone: jak zrobić włoską zupę jarzynową?
      2022-02-21
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          50 min
      
      
        
          4
      
    Zrób minestrone – rarytas rodem z włoskiej kuchni. To po prostu zupa jarzynowa, czyli bomba witaminowa i zastrzyk mikroelementów. Jeśli więc tradycyjna zupa jarzynowa już ci się znudziła - możesz przyrządzić ją inaczej. Jak zrobić pyszną zupę minestrone?
Polecamy także: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]
SKŁADNIKI
- 10 dag zielonego groszku z puszki,
 - 2 łodygi selera naciowego,
 - 2 średniej wielkości marchewki,
 - 2 duże pory,
 - 10 dag włoskiej kapusty,
 - 1 cebula,
 - 1 puszka pomidorów w sosie własnym,
 - 1 łyżka ryżu,
 - 2 łyżki oliwy,
 - 1 ząbek czosnku,
 - liść laurowy,
 - pieprz,
 - sól,
 - starty parmezan
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Surowe warzywa: cebulę, marchew, seler kroimy w kostkę. Kapustę włoską szatkujemy.
 - Wszystko udusimy na oliwie w rondlu. Gdy warzywa staną się miękkie dodajemy pomidory i zalewamy bulionem.
 - Gotujemy 15 minut, następnie dodajemy posiekane w cienkie talarki pory, odcedzony groszek z puszki i ryż.
 - Gotujemy jeszcze 20 minut.
 - Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
 - Po nalaniu do talerzy posypujemy startym parmezanem.
 
Warzywa na balkon - pomidory