Kapuśniak z grzybami - tradycyjny przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Kapuśniak z kwaszonej kapusty z dodatkiem grzybów suszonych jest aromatyczny i pełen smaku. Można go serwować z dodatkiem ziemniaków ze zrumienioną na tłuszczu cebulką. Pycha i jakie sycące!
SKŁADNIKI
- 50 dag kiszonej kapusty
- 5 szklanek bulionu mięsnego
- 35 dag żeberek wieprzowych pokrojonych na kawałki
- 15 dag wędzonej kiełbasy
- 2 średnie marchewki pokrojone w plasterki
- 2 cebule poszatkowane
- 5 dag suszonych grzybów
- 1 pietruszka pokrojona w plasterki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka soli (płaska)
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 listki laurowe
- 2 paski skórki cytrynowej
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiszoną kapustę pokroić na mniejsze kawałki (jeśli jest bardzo kwaśna - wcześniej wypłukać ją na sicie i odsączyć)
- Do dużego garnka wlać wywar, włożyć żeberka, pietruszkę i marchewki, 3 łyżki posiekanej cebuli, suszone grzyby. Wsypać przyprawy (liście laurowe, skórkę cytrynową, kminek i pieprz) i gotować pod przykryciem 40 minut.
- Grzyby wyjąć z zupy, pokroić w paseczki i wrzucić z powrotem. Wlać szklankę wody i dalej gotować zupę na wolnym ogniu.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić resztę cebuli i pokrojoną kiełbasę, podsmażyć i przełożyć do kapuśniaku.
- W osobnym rondelku lub na małej patelni z grubym dnem stopić łyżkę cukru na karmel, dolać pół szklanki wody zagotować i wlać do zupy.
- Wyjąć z upy ugotowane żeberka, obrać mięso z kości, pokroić je na małe kawałki i włożyć z powrotem do zupy. Zagotować, doprawić do smaku solą lub cukrem. Zupę podawać z ziemniakami z wody polanymi cebulką przyrumienioną na tłuszczu.