Dietetyczna zupa krem z fenkuła, marchwi i jabłka: idealna do pracy

2021-03-29
Dietetyczna zupa krem z fenkuła, marchwi i jabłka: idealna do pracy
Autor: Shutterstock Zdrowa, niskokaloryczna i pyszna zupa z kopru włoskiego
łatwy
30 min
4

Dietetyczna zupa krem z kopru włoskiego, marchwi i jabłka jest pyszna. Dzięki dodatkowi imbiru i kurkumy rozgrzewa i wzmacnia. Krem z fenkuła to zupa idealna. Można ją podgrzać w mikrofalówce i gotowe. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża bulwa kopru włoskiego, pokrojonego w grubą kostkę lub plastry, 
  • 600 g marchewek, obranych i pokrojonych w talarki
  • 1 jabłko duże, obrane i posiekane w kostkę
  • 5-6 szklanek bulionu warzywnego
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska i czarny pieprz do smaku
  • kiełki lub młode listki warzyw do dekoracji, opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dodaj oliwę do garnka z grubym dnem i podgrzej na średnim ogniu.
  • Dodaj pokrojoną marchewkę i smaż, aż będzie lekko zrumieniona, zajmie to około 5 minut.
  • Dodaj pokrojone: bulwę kopru włoskiego i jabłka, smaż kolejne 5 minut.
  • Dodaj bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa się ugotują, potrzeba na to około 20 minut.
  • Na koniec dodaj tarty imbir i sok z cytryny. Dopraw solą i czarnym pieprzem.
  • Udekoruj liśćmi kopru włoskiego lub tak jak my świeżymi kiełkami.