Dietetyczna zupa krem z fenkuła, marchwi i jabłka: pyszna i pożywna

Dietetyczna zupa krem z fenkuła, marchwi i jabłka: pyszna i pożywna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zdrowa, niskokaloryczna i pyszna zupa z kopru włoskiego

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Dietetyczna zupa krem z kopru włoskiego, marchwi i jabłka jest pyszna. Dzięki dodatkowi imbiru i kurkumy rozgrzewa i wzmacnia. Krem z fenkuła to zupa idealna. Można ją podgrzać w mikrofalówce i gotowe. 

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 duża bulwa kopru włoskiego, pokrojonego w grubą kostkę lub plastry, 

  • 600 g marchewek, obranych i pokrojonych w talarki

  • 1 jabłko duże, obrane i posiekane w kostkę

  • 5-6 szklanek bulionu warzywnego

  • 2 łyżki świeżo startego imbiru

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • sól morska i czarny pieprz do smaku

  • kiełki lub młode listki warzyw do dekoracji, opcjonalnie

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dodaj oliwę do garnka z grubym dnem i podgrzej na średnim ogniu.

  • Dodaj pokrojoną marchewkę i smaż, aż będzie lekko zrumieniona, zajmie to około 5 minut.

  • Dodaj pokrojone: bulwę kopru włoskiego i jabłka, smaż kolejne 5 minut.

  • Dodaj bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa się ugotują, potrzeba na to około 20 minut.

  • Na koniec dodaj tarty imbir i sok z cytryny. Dopraw solą i czarnym pieprzem.

  • Udekoruj liśćmi kopru włoskiego lub tak jak my świeżymi kiełkami.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3