Fasola adzuki (azuki) - właściwości i zastosowania kulinarne
Fasola adzuki powinna szczególnie zainteresować osoby walczące z nadmiernymi kilogramami. Jest także znakomitym składnikiem diety osób z cukrzycą, nadciśnieniem i problemami układu trawienia. Fasola adzuki to znakomite źródło składników odżywczych.
Spis treści
- Fasola adzuki - wygląd i smak
- Skąd pochodzi fasola adzuki?
- Wartości odżywcze fasoli adzuki
- Właściwości fasoli adzuki
- Zastosowania kulinarne fasoli adzuki
- Jak gotować fasolę adzuki?
Fasola adzuki - wygląd i smak
Fasola adzuki ma niewielkie ziarenka o różnej kolorystyce. Najpopularniejsza jest fasola adzuki o czerwonych ziarnach, jednak spotkać można również fasole adzuki o ziarnach białych, czarnych szarych oraz mieszanych. Niezależnie od kolorystyki azuki jest bardzo smaczna, ma łagodny, lekko orzechowy smak i delikatną strukturę.
Skąd pochodzi fasola adzuki?
Ojczyzną fasoli adzuki jest wschodnia Azja i rejon Himalajów. To roślina jednoroczna. Jej łacińska nazwa brzmi Vigna angularis. Nazwa "adzuki" pochodzi z języka japońskiego, często stosuje się również wymowę azuki. Bardzo dużą popularnością cieszy się w kuchniach wschodnich - w Japonii, Chinach i Korei, ale dostępna jest prawie na całym świecie.
Najwcześniejsze znane archeologiczne dowody na istnienie fasoli adzuki pochodzą z Japonii około 4000 p.n.e. W Chinach i Korei fasola adzuki pojawiła się pomiędzy 3000 do 1000 p.n.e.
Wartości odżywcze fasoli adzuki
Fasola adzuki to świetne źródło białka, błonnika i wielu substancji odżywczych. W 100 gramach ziaren adzuki znajdziemy ponad 7 gram błonnika i ponad 7 gram białka i ok. 130 kcal. Ponadto taka porcja fasoli adzuki pokrywa w 30 % zapotrzebowanie na kwas foliowy i mangan, zawiera spore ilości fosforu, potasu, miedzi, magnez, cynku i żelaza. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, kwas pantotenowy i selen. Fasola adzuki jest bardzo bogata w antyoksydanty - wyróżniono w niej aż 29 różnych substancji o działaniu przeciwstarzeniowym.
Właściwości fasoli adzuki
Ziarna adzuki są bogate w błonnik i przeciwutleniacze, które mogą pomóc w poprawie trawienia i zmniejszyć ryzyko chorób jelit, takich jak rak okrężnicy.
Bogate w błonnik i przeciwutleniacze ziarna mogą blokować wchłanianie cukrów w jelitach, przyczyniając się do regulacji poziomu cukru we krwi i zmniejszając ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
Ziarna adzuki są bogate w błonnik, białko i składniki odżywcze, które mogą zmniejszyć głód, zwiększyć uczucie sytości i w dłuższej perspektywie pomagają schudnąć.
Związki znalezione w ziarnie adzuki mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i trójglicerydów, a co za tym idzie przyczynić się do lepszej kondycji serca.
Fasola adzuki jest bogata w kwas foliowy, substancję odżywczą ważną w czasie ciąży, której odpowiedni poziom zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej u płodu.
Ziarna Adzuki mogą zapewnić szereg dodatkowych korzyści zdrowotnych, począwszy od poprawy stanu kości, po zapobieganie rozprzestrzenianiu się komórek rakowych.
Zastosowania kulinarne fasoli adzuki
W kuchni wschodnioazjatyckiej fasola adzuki jest zwykle jadana na słodko. Ziarna można posłodzić przed jedzeniem lub ugotować z cukrem. Słodka pasta z czerwonej fasoli to bardzo powszechny składnik w kuchniach wschodnich. Niektóre kultury azjatyckie stosują pastę z czerwonej fasoli jako nadzienie lub dodatek do gofrów, ciastek, pieczonych bułeczek lub herbatników. Gotowane ziarna adzuki stanowią przyjemny dodatek do zup, sałatek, chilli i dań z ryżu.
Jak gotować fasolę adzuki?
Fasola adzuki jest bardzo prosta w przygotowaniu. Sprawdź jak ją gotować krok po kroku:
Włóż fasolę do sitka i spłucz pod zimną wodą.
Wybierz wszystkie zdeformowane ziarna i połamane cząsteczki.
Włóż fasolę do dużego garnka, zalej wodą i mocz przez osiem godzin.
Odcedź fasolę i napełnij garnek co najmniej trzykrotnie większą ilością wody niż ziarna.
Doprowadzić do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 45-60 minut lub do momentu, aż ziarna staną się miękkie.
Użyj gotowanej fasoli natychmiast lub przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3-5 dni.
Ugotowane ziarna można przechowywać w zamrażarce do ośmiu miesięcy.
Pasta z czerwonej fasoli jest najpopularniejszym pokarmem z ziaren adzuki. Jednak ziarna te mogą być również mielone na mąkę, używane do produkcji natto (japońskie danie ze sfermentowanych ziaren) lub dodawane do wielu ciepłych lub zimnych potraw.