Tortilla z jajkiem i serem na śniadanie: pyszny przepis na ucztę z patelni
Bostock z chałki lub brioszy: francuskie tosty migdałowe z ciasta drożdżowego

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Bostock - gorące tosty migdałowe
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Co to jest Bostock (czytaj: bostok)? Wyobraź sobie: grube plastry chałki lub brioszy nasączonej syropem pomarańczowym, posmarowane lekko słodką masą migdałową i przypieczone do złocistobrązowej doskonałości, na koniec posypane cukrem pudrem. Bostock z czerstwego ciasta drożdżowego to coś więcej niż zwykłe tosty francuskie. To niebo w gębie!
Składniki
1 bochenek ciasta drożdżowego: chałki, brioszy lub innego gotowego ciasta, może być z rodzynkami
Na krem migdałowy:
6 łyżek masła
2/3 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki mąki migdałowej (drobno zmielonych migdałów)
2 łyżeczki mąki pszenne
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
1 jajko L
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub olejku migdałowego
Na syrop pomarańczowy:
2/3 szklanki cukru pudru
2/3 szklanki wody
1/2 pomarańczy, starta skórka i wyciśnięty sok
2 łyżki migdałowego likieru Amaretto lub likieru pomarańczowego Grand Marnier
oraz
100 g migdałów w plasterkach
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
Zacznij od kremu migdałowego. Masło i cukier utrzyj na puszystą masę. Dodaj zmielone migdały oraz mąkę pszenną i kukurydzianą (ziemniaczaną). Wymieszaj na jednorodną masę. Dodaj jajko i ponownie wymieszaj. Dodaj rum i aromat migdałowy. Wymieszaj. Wstaw do lodówki.
Przygotuj syrop pomarańczowy. W małym rondelku wymieszaj cukier, wodę i sok pomarańczowy. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do uzyskania syropu, zajmie to około 10 minut. Zdejmij z ognia, dodaj startą skórkę pomarańczową i pozostałe przyprawy. Odstaw do ostygnięcia.
Bochenek ciasta pokrój na 8 plastrów o grubości około 2-3 cm. Każdą kromkę ciasta posmaruj lekko syropem. Na wierzchu kromki rozsmaruj około 2-3 łyżek kremu migdałowego. Posyp płatkami migdałów.
Wstaw do piekarnika i piecz 12-20 minut w temperaturze 180°C.
Wyjmij tosty z piekarnika i pozostaw na 6-8 minut. Następnie posyp cukrem pudrem i podawaj po 2 kromki na 1 osobę. Smacznego!