Bostock z chałki lub brioszy: francuskie tosty migdałowe z ciasta drożdżowego

Bostock z chałki lub brioszy: francuskie tosty migdałowe z ciasta drożdżowego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bostock - gorące tosty migdałowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Co to jest Bostock (czytaj: bostok)? Wyobraź sobie: grube plastry chałki lub brioszy nasączonej syropem pomarańczowym, posmarowane lekko słodką masą migdałową i przypieczone do złocistobrązowej doskonałości, na koniec posypane cukrem pudrem. Bostock z czerstwego ciasta drożdżowego to coś więcej niż zwykłe tosty francuskie. To niebo w gębie!

Składniki

  • 1 bochenek ciasta drożdżowego: chałki, brioszy lub innego gotowego ciasta, może być z rodzynkami

  • Na krem migdałowy:

  • 6 łyżek masła

  • 2/3 szklanki cukru pudru

  • 3/4 szklanki mąki migdałowej (drobno zmielonych migdałów)

  • 2 łyżeczki mąki pszenne

  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej

  • 1 jajko L

  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub olejku migdałowego

  • Na syrop pomarańczowy:

  • 2/3 szklanki cukru pudru

  • 2/3 szklanki wody

  • 1/2 pomarańczy, starta skórka i wyciśnięty sok

  • 2 łyżki migdałowego likieru Amaretto lub likieru pomarańczowego Grand Marnier

  • oraz

  • 100 g migdałów w plasterkach

  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zacznij od kremu migdałowego. Masło i cukier utrzyj na puszystą masę. Dodaj zmielone migdały oraz mąkę pszenną i kukurydzianą (ziemniaczaną). Wymieszaj na jednorodną masę. Dodaj jajko i ponownie wymieszaj. Dodaj rum i aromat migdałowy. Wymieszaj. Wstaw do lodówki.

  • Przygotuj syrop pomarańczowy. W małym rondelku wymieszaj cukier, wodę i sok pomarańczowy. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do uzyskania syropu, zajmie to około 10 minut. Zdejmij z ognia, dodaj startą skórkę pomarańczową i pozostałe przyprawy. Odstaw do ostygnięcia.

  • Bochenek ciasta pokrój na 8 plastrów o grubości około 2-3 cm. Każdą kromkę ciasta posmaruj lekko syropem. Na wierzchu kromki rozsmaruj około 2-3 łyżek kremu migdałowego. Posyp płatkami migdałów.

  • Wstaw do piekarnika i piecz 12-20 minut w temperaturze 180°C.

  • Wyjmij tosty z piekarnika i pozostaw na 6-8 minut. Następnie posyp cukrem pudrem i podawaj po 2 kromki na 1 osobę. Smacznego!

Ocena: 4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).