Bostock z chałki lub brioszy: francuskie tosty migdałowe z ciasta drożdżowego

Bostock z chałki lub brioszy: francuskie tosty migdałowe z ciasta drożdżowego
Autor: Shutterstock Bostock - gorące tosty migdałowe
łatwy
30 min
4

Co to jest Bostock (czytaj: bostok)? Wyobraź sobie: grube plastry chałki lub brioszy nasączonej syropem pomarańczowym, posmarowane lekko słodką masą migdałową i przypieczone do złocistobrązowej doskonałości, na koniec posypane cukrem pudrem. Bostock z czerstwego ciasta drożdżowego to coś więcej niż zwykłe tosty francuskie. To niebo w gębie!

SKŁADNIKI

  • 1 bochenek ciasta drożdżowego: chałki, brioszy lub innego gotowego ciasta, może być z rodzynkami
  • Na krem migdałowy:
  • 6 łyżek masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki migdałowej (drobno zmielonych migdałów)
  • 2 łyżeczki mąki pszenne
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko L
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub olejku migdałowego
  • Na syrop pomarańczowy:
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2/3 szklanki wody
  • 1/2 pomarańczy, starta skórka i wyciśnięty sok
  • 2 łyżki migdałowego likieru Amaretto lub likieru pomarańczowego Grand Marnier
  • oraz
  • 100 g migdałów w plasterkach
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od kremu migdałowego. Masło i cukier utrzyj na puszystą masę. Dodaj zmielone migdały oraz mąkę pszenną i kukurydzianą (ziemniaczaną). Wymieszaj na jednorodną masę. Dodaj jajko i ponownie wymieszaj. Dodaj rum i aromat migdałowy. Wymieszaj. Wstaw do lodówki.
  • Przygotuj syrop pomarańczowy. W małym rondelku wymieszaj cukier, wodę i sok pomarańczowy. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do uzyskania syropu, zajmie to około 10 minut. Zdejmij z ognia, dodaj startą skórkę pomarańczową i pozostałe przyprawy. Odstaw do ostygnięcia.
  • Bochenek ciasta pokrój na 8 plastrów o grubości około 2-3 cm. Każdą kromkę ciasta posmaruj lekko syropem. Na wierzchu kromki rozsmaruj około 2-3 łyżek kremu migdałowego. Posyp płatkami migdałów.
  • Wstaw do piekarnika i piecz 12-20 minut w temperaturze 180°C.
  • Wyjmij tosty z piekarnika i pozostaw na 6-8 minut. Następnie posyp cukrem pudrem i podawaj po 2 kromki na 1 osobę. Smacznego!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej