Tort raffaello z kremem kokosowym z białej czekolady - dobry przepis krok po kroku

Tort raffaello z kremem kokosowym z białej czekolady - dobry przepis krok po kroku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tort raffaello z kremem kokosowym z białej czekolady uświetni każdą uroczystość rodzinną.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Tort raffaello to śnieżnobiały tort na specjalne okazje: komunie, chrzciny, śluby, rocznice ślubów, Walentynki, urodziny. Jak każdy tort jest nieco czasochłonny, ale wcale nie tak trudny w przygotowaniu. Ten przepis nadaje się dla najmłodszych, gdyż tort nasączony jest mlekiem kokosowym bez alkoholu.

 

Składniki

  • Migdałowy biszkopt:

  • 6 dużych jajek w temp. pokojowej

  • szczypta soli

  • 200 g cukru

  • 100 g mielonych migdałów

  • 125 g mąki

  • 1 łyżeczka 5 g esencji migdałowej

  • Krem kokosowy z białą czekoladą:

  • 200 g białej czekolady

  • 3 łyżki (45 g) mleka kokosowego z puszki

  • 250 g serka mascarpone w temp. pokojowej

  • 500 g śmietany do ubijania (35% tłuszczu), schłodzonej

  • 30 g cukru pudru

  • 40 g wiórków kokosowych

  • 1 łyżeczka (5 g) esencji kokosowej

  • Do nasączenia i dekoracji:

  • 240 g mleka kokosowego z puszki

  • wiórki kokosowe (120 g) - opcjonalnie

  • pokrojone migdały (opcjonalnie)

  • kulki Raffaello (opcjonalnie)

  • wiórki startej białej czekolady (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 170OC. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia 23 cm formę.

  • Migdałowy biszkopt: oddziel jajka od żółtek. Dodaj szczyptę soli do białek i ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, aż po odwróceniu naczynia nie będzie się wylewać.

  • W małej misce zmiksuj żółtka z esencją migdałową i dodaj je do ubitych białek. Stopniowo dodawaj zmielone migdały oraz mąkę i delikatnie połącz z ciastem. Wlej ciasto do przygotowanej formy.

  • Piecz przez 40-50 minut aż biszkopt nabierze jasno-złotej barwy. Wystudź przez około 10­15 minut. Wyjmij z formy i dostudź do końca na stojaku do tortu.

  • Krem: Umieść czekoladę i mleko kokosowe w rondelku nad większym garnkiem z gotującą wodą. Mieszaj aż czekolada się rozpuści.

  • W dużaj misce zmiksuj serek mascarpone z czekoladą aż połączą się na gładko.

  • W kolejnej dużej misce ubij śmietanę na sztywno. Dodaj cukier puder i esencję kokosową.Stopniowo połacz ubitą śmietanę z masą czekoladową. Dodaj wiórki kokosowe. Przykryj i schłódź w lodówce.


  • Składanie tortu: Przekrój biszkopt na 3 równe placki. Umieść pierwszy placek na naczyniu do serwowania, posmaruj mlekiem kokosowym (80 g). Pozwól mu wsiąknąć równomiernie. Następnie posmaruj odrobinę mniej niż 1/3 kremu kokosowo-czekoladowego. Powtórz czynność z następnym plackiem biszkoptowym. Dodaj trzeci placek, znów posmaruj trzecią częścią mleka kokosowego (80 g). Ostatnią częścią kremu kokosowego posmaruj wierzch i boki tortu. 

  • Dekoracja: Posyp pokrojonymi migdałami wokół brzegu. Posyp wiórkami kokosowymi wierzch i boki tortu i schłódź w lodówce. Przed podaniem udekoruj kulkami Raffaello, wiórkami białej czekolady i pokrojonymi migdałami. 

Ocena: 2,1