Wielkanocny mazurek ananasowy [WIDEO+GALERIA]
Tort pomarańczowy z białą czekoladą

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Wierzch tortu pomarańczowego warto ozdobić świeżymi kwiatami i gotowymi makaronikami.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 50 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Prawdziwie rewelacyjny przepis. Dwa wilgotne, dosyć ciężkie migdałowe blaty o delikatnie ziarnistej strukturze z wyczuwalną nutką aromatu pomarańczy przełożone słodkim, ale charakternym dzięki lekko alkoholowemu dodatkowi ekstraktu waniliowego kremem z białej czekolady. Polecamy tort, który przygotowuje się łatwo, szybko i przyjemnie a efekt... przerośnie Wasze oczekiwania.
Składniki
Ciasto:
175 g miękkiego masła
175 g złocistego cukru
skórka otarta z 4 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
4 jajka (białka i żółtka osobno)
100 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zmielonych lub startych migdałów
Masa śmietanowo-czekoladowa:
200 g białej czekolady
200 ml śmietany kremówki
1-2 łyżki ekstraktu waniliowego
Dekoracja:
gotowe makaroniki
świeże kwiaty
Przygotowanie krok po kroku:
Masło ubij na jasną, puszystą masę z cukrem i pomarańczową skórką, pod koniec dodając po jednym żółtku.
Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj całość. Następnie dosyp migdały i wlej sok z pomarańczy.
Białka ubijaj do momentu, w którym będą utrzymywały kształt. Pianę wmieszaj do ciasta w 3 partiach. Całość łącz bardzo ostrożnie.
Ciasto rozdziel pomiędzy dwie okrągłe foremki o średnicy 20-22 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem).
Piecz w 180 st. C przez ok. 30-35 minut (do suchego patyczka).
Studź w formie przez 5 minut, a następnie wyłóż na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Czekoladę roztop w gorącej śmietanie, a następnie ostudź. Wystudzoną masę ubij na puszysty krem.
Jeden blat ciasta połóż na paterze, rozsmaruj połowę kremu, przykryj drugim blatem, a wierzch pokryj pozostałą masą. Jeśli chcesz, możesz też pokryć nią boki.
Całość włóż do lodówki na min. 1 godzinę.
Aby wykonać dekorację z czekolady rozpuść ją w kąpieli wodnej, białą i gorzką oddzielni, a następnie rozsmaruj cienką warstwą na arkuszu papieru do pieczenia. Część czekolady wymieszaj ze sobą i również rozsmaruj. Schowaj do lodówki, by czekolada stwardniała. Następnie przy pomocy noża "zeskrobuj" czekoladę, by powstawały "zawijasy". Powstałe dekoracje wbij w powierzchnię lub rozłóż na torcie razem z gotowymi czekoladkami.