Tort pomarańczowy z białą czekoladą

Tort pomarańczowy z białą czekoladą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wierzch tortu pomarańczowego warto ozdobić świeżymi kwiatami i gotowymi makaronikami. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Prawdziwie rewelacyjny przepis. Dwa wilgotne, dosyć ciężkie migdałowe blaty o delikatnie ziarnistej strukturze z wyczuwalną nutką aromatu pomarańczy przełożone słodkim, ale charakternym dzięki lekko alkoholowemu dodatkowi ekstraktu waniliowego kremem z białej czekolady. Polecamy tort, który przygotowuje się łatwo, szybko i przyjemnie a efekt... przerośnie Wasze oczekiwania. 

Składniki

  • Ciasto:

  • 175 g miękkiego masła

  • 175 g złocistego cukru

  • skórka otarta z 4 pomarańczy

  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy

  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)

  • 100 g mąki

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 g zmielonych lub startych migdałów

  •  

  • Masa śmietanowo-czekoladowa:

  • 200 g białej czekolady

  • 200 ml śmietany kremówki

  • 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego

  •  

  • Dekoracja:

  • gotowe makaroniki

  • świeże kwiaty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło ubij na jasną, puszystą masę z cukrem i pomarańczową skórką, pod koniec dodając po jednym żółtku.

  • Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj całość. Następnie dosyp migdały i wlej sok z pomarańczy.

  • Białka ubijaj do momentu, w którym będą utrzymywały kształt. Pianę wmieszaj do ciasta w 3 partiach. Całość łącz bardzo ostrożnie.

  • Ciasto rozdziel pomiędzy dwie okrągłe foremki o średnicy 20-22 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem).

  • Piecz w 180 st. C przez ok. 30-35 minut (do suchego patyczka).

  • Studź w formie przez 5 minut, a następnie wyłóż na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.

  • Czekoladę roztop w gorącej śmietanie, a następnie ostudź. Wystudzoną masę ubij na puszysty krem. 

  • Jeden blat ciasta połóż na paterze, rozsmaruj połowę kremu, przykryj drugim blatem, a wierzch pokryj pozostałą masą. Jeśli chcesz, możesz też pokryć nią boki.

  • Całość włóż do lodówki na min. 1 godzinę.

  • Aby wykonać dekorację z czekolady rozpuść ją w kąpieli wodnej, białą i gorzką oddzielni, a następnie rozsmaruj cienką warstwą na arkuszu papieru do pieczenia. Część czekolady wymieszaj ze sobą i również rozsmaruj. Schowaj do lodówki, by czekolada stwardniała. Następnie przy pomocy noża "zeskrobuj" czekoladę, by powstawały "zawijasy". Powstałe dekoracje wbij w powierzchnię lub rozłóż na torcie razem z gotowymi czekoladkami.

 

 

 

Ocena: 4,2