Mazurek chałwowy: przepis na obłędne ciasto wielkanocne
Tort Matcha: zielone ciasto z kremem śmietanowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Tort Matcha to odpowiedź na modę na zieloną herbatę.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 120 MINUT
Porcja dla: 12 OSÓB
Tort Matcha to odpowiedź na modę na zieloną herbatę. Do wypieków używamy herbaty matcha w postaci jasnozielonego proszku. Ta odmiana pochodzi z Japonii, gdzie jedynie kilkudziesięciu rolników posiada wiedzę, jak ją właściwie uprawiać. Uważana jest nie tylko za ekskluzywną (ze względu na warunki hodowli), ale i za najzdrowszy rodzaj zielonej herbaty. Ma wiele odmian, do wypieków wybierajmy tę z oznaczeniem do gotowania lub wypieków.
Składniki
Biszkopt:
8 jajek
140 g cukru drobnego
140 g mąki tortowej
2 łyżki zielonej herbaty matcha
Krem:
330 ml śmietanki kremówki 36-proc.
2 łyżki cukru pudru
500 g mascarpone
skórka i sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki zielonej herbaty matcha
Nasączenie:
1/2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie krok po kroku:
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier. Do piany dodawać po jednym żółtku, miksując. Masę jajeczną połączyć z przesianą mąką. Na końcu dodać przesianą zieloną herbatę, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 21 cm, której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160–170°C. Piec przez 50 minut. Wyjąć z piekarnika po 15 minutach. Przekroić na trzy blaty (dopiero po całkowitym wystudzeniu), nasączyć je wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
Krem: Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać mascarpone i zmiksować.
Krem podzielić na dwie części (w proporcji 2:1). Do większej części dodać sok i startą skórkę z cytryny. Ten krem wykorzystać do przełożenia tortu.
Do mniejszej części dodać zieloną herbatę i udekorować nią tort.
Przepis pochodzi z książki „Torty i torciki”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby