Tort czekoladowy z mrożonymi owocami: przepis na tort z serowym kremem

2021-03-29
Tort czekoladowy z mrożonymi owocami
Autor: Shutterstock Tort czekoladowy z mrożonymi owocami przełożony pysznym kremem na bazie białego serka ma orzeźwiający smak.
średni
50 min
4

Tort czekoladowy to idealne ciasto zarówno na zakończenie, jak i rozpoczęcie tygodnia. Na kawę z przyjaciółką, do niedzielnego deseru, na poprawę humoru po kiepskim dniu w pracy. Robi wrażenie i jest zaskakująco prosty do wykonania.

Polecamy przepis na: Uniwersalny biszkopt tortowy: idealny do tortów

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 30 g kakao w proszku
  • 150 ml wody
  • 250 g cukru
  • 6 dużych jajek
  • 125 g masła lub margaryny
  • 200 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 paczka cukru waniliowego / 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g mrożonych porzeczek
  •  
  • Na krem:
  • 200 g serka śmietankowego
  • 4 łyżeczki cukru
  • skórka i sok z cytryny lub limonki
  • 200 ml świeżej śmietany do ubijania
  •  
  • Do dekoracji:
  • świeże owoce (figi, jagody, porzeczki, maliny, truskawki)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzać piekarnik do 175°C. Nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia 3 okrągłe formy (23 cm).
  • Wymieszać kakao w proszku z gorącą wodą i odstawić na bok. Rozdzielić jajka.
  • Ubić w misce żółtka z cukrem do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Dodać masło lub margarynę i miksować aż do połączenia wszystkich składników.
  • Przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą, połączyć z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą.
  • Ubić białka z aromatem waniliowym na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą.
  • Przełożyć 1/3 masy do jednej z 3 form.
  • Dodać kakao do pozostałej masy, dobrze wymieszać i połowę masy przełożyć do drugiej formy.
  • Dodać połowę mrożonych jagód do pozostałej masy i przełożyć ją do trzeciej formy.
  • Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka ciasta będzie czysty po wyjęciu (oznacza to, że ciasto jest gotowe).
  • Po upieczeniu ciasto wyjąć z foremek i pozostawić na drucianej podkładce do wystygnięcia.
  • Aby przygotować krem, należy połączyć serek śmietankowy z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. W osobnej misce ubić na sztywno śmietanę i połączyć z masą serową.
  • Dolną warstwą tortu będzie ciasto czekoladowe z jagodami. Posmarować je masą serową. Jako drugą warstwę ułożyć biszkopt bez dodatków, posmarować masą i posypać pozostałymi jagodami. Na samej górze umieścić ciasto czekoladowe i całość posmarować pozostałą masą serową. Udekorować figami, jagodami, porzeczkami, malinami i/lub truskawkami.