Domowa szarlotka: przepis Anny Komorowskiej
2021-03-29
średni
50 min
4
Anna Komorowska w kuchni zdradza swoje kulinarne przepisy. Przez lata musiała przecież wykarmić męża i piątkę dzieci. W książce "Wykwintna kuchnia polska" można znaleźć przepisy Anny Komorowskiej - np. na domową szarlotkę. Przekonaj się, jak smakuje szarlotka według przepisu Anny Komorowskiej - pierwszej damy.
SKŁADNIKI
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- żółtko
- skórka z cytryny
- 2 kg jabłek
- 150 g cukru kryształu
- 50 g masła
- łyżeczka cynamonu
- 2 goździki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mocno schłodzone masło drobno posiekać z mąką i cukrem pudrem. Dodać do tego żółtko i skórkę z cytryny.
- Trochę ciasta odłożyć, resztę rozwałkować na grubość 0,5 cm, przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec w temperaturze 175 stopni C do zarumienienia (ok. 15 minut).
- Następnie jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w cząstki.
- Do szerokiego garnka włożyć masło i cukier. Smażyć około 10 minut, aż cukier zacznie się rozpuszczać.
- Dodać pokrojone jabłka i goździki, prażyć, aż jabłka będą miękkie i woda odparuje. Pod koniec należy dodać cynamon.
- Gotową masę z jabłek włożyć na podpieczony spód, wierzch wyrównać, na tartce zetrzeć odłożone ciasto i wstawić do pieca nagrzanego do temperatury 185 stopni C na około 15-20 minut. Ciasto można podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.