Młoda kapusta kwaszona z czosnkiem: rześka surówka obiadowa

2021-03-29
Młoda kapusta kwaszona z czosnkiem: rześka surówka obiadowa z lodówki
Autor: Shutterstock Kapustę marynowaną z czosnkiem można przygotować tylko z młodych główek
łatwy
30 min
4

Młoda kapusta kwaszona z czosnkiem to sprytny sposób na surówkę w każdej chwili. Wystarczy zszatkować kapustę i zamarynować w zalewie octowej, aby cieszyć się w dowolnym czasie pyszną surówką. Rześka surówka obiadowa z kapusty z dodatkiem czosnku ma tę zaletę, że można ją przechowywać w lodówce przez 1-3 tygodnie i zjadać w miarę potrzeby. Idealne rozwiązanie dla zapracowanych. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 mała główka kapusty, wagi około 1,3 kg
  • 4-6 ząbków czosnku
  • na zalewę:
  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę zszatkować lub pokroić drobno. Przełożyć do dużego słoja lub słoików z pokrywkami. Nie ugniatać, kapusta powinna mieć trochę powietrza.
  • Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Dodać do kapusty. 
  • Wodę oraz pozostałe składniki zalewy zagotować i następnie ostudzić. 
  • Kapustę zalać chłodną zalewą, słoiki zakręcić i wstawić do lodówki. 
  • Kapusta jest gotowa do jedzenia po 12 godzinach. W lodówce można ją przechowywać ponad 2 tygodnie.