Młoda kapusta kwaszona z czosnkiem: rześka surówka obiadowa
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Młoda kapusta kwaszona z czosnkiem to sprytny sposób na surówkę w każdej chwili. Wystarczy zszatkować kapustę i zamarynować w zalewie octowej, aby cieszyć się w dowolnym czasie pyszną surówką. Rześka surówka obiadowa z kapusty z dodatkiem czosnku ma tę zaletę, że można ją przechowywać w lodówce przez 1-3 tygodnie i zjadać w miarę potrzeby. Idealne rozwiązanie dla zapracowanych.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 mała główka kapusty, wagi około 1,3 kg
- 4-6 ząbków czosnku
- na zalewę:
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 1 płaska łyżka soli
- 1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę zszatkować lub pokroić drobno. Przełożyć do dużego słoja lub słoików z pokrywkami. Nie ugniatać, kapusta powinna mieć trochę powietrza.
- Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Dodać do kapusty.
- Wodę oraz pozostałe składniki zalewy zagotować i następnie ostudzić.
- Kapustę zalać chłodną zalewą, słoiki zakręcić i wstawić do lodówki.
- Kapusta jest gotowa do jedzenia po 12 godzinach. W lodówce można ją przechowywać ponad 2 tygodnie.