Kapitalna surówka ze świeżej kapusty i ogórka z octem jabłkowym
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Surówka z kapusty i ogórka jest chrupka i bardzo smaczna. Dodatek koperku nadaje jej niezrównanej świeżości. Do tego kwaskowy dressing ze zdrowym octem jabłkowym. Surówka ze świeżej kapusty i ogórka idealnie pasuje do smażonych i pieczonych dań. Odżywcza i zdrowa sałatka kapuściana zaostrza apetyt i świetnie smakuje!
Zobacz, jak zrobić najłatwiejszą SURÓWKĘ z kiszonej kapusty:
SKŁADNIKI
- 1 kg kapusty świeżej
 - 1 ogórek wężowy (lub 2 krótkie szklarniowe)
 - 1 pęczek kopru
 - 3 łyżki oleju
 - 3 łyżki octu jabłkowego
 - 1 łyżka cukru
 - 1 łyżeczka soli
 - 1/2 łyżeczki pieprz czarnego, mielonego
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z kapusty usunąć wierzchnie uszkodzone liście i wyciąć głąb.
 - Kapustę zszatkować lub bardzo drobno posiekać.
 - Zszatkowaną kapustę przełożyć do miski i posypać cukrem. Wymieszać i lekko wygnieść rękami, odstawić na 10 minut.
 - Ogórek pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
 - Koperek drobno posiekać. Łodyżki kopru posiekać oddzielnie i zachować.
 - W moździerzu utłuc lub małym malakserze zmiksować łodyżki kopru z solą i pieprzem na pastę. Do koperkowej paty dodać olej i ocet, wymieszać na jednorodny zielony sos.
 - Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku. Przełożyć do innej salaterki.
 - Do kapusty dodać pokrojony ogórek, posiekany koperek i przygotowany sos, wymieszać. Przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki, aby kapusta przeniknęła smakami.
 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?