Lekkie sosy do sałat - 2 przepisy na pyszne sosy do warzyw

Lekkie sosy do sałat - 2 przepisy na pyszne sosy do warzyw

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Lekkie sosy do sałat można przygotować na bazie serka homogenizowanego.

W okresie wiosenno-letnim mamy wielką ochotę na lekkie dania. Sałatka z nowalijek z dobrym domowym sosem zadowoli każdego, kto dba o linię i zdrowie. Jak zrobić sos do sałaty? Jak sprawić, by domowe sałatki smakowały za każdym razem inaczej i były pyszne?

Lekki sos muślinowy

Składniki:

  • 250 g białego serka homogenizowanego

  • 2 jaja, oddzielić żółtka od jajek

  • 15 ml ostrej musztardy

  • 10 ml soku z cytryny

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz

Mieszamy żółtka, musztardę, sok z cytryny i natkę. Białka ubijamy w pianę i dodajemy biały serek, sól, pieprz i przygotowaną masę. Całość mieszamy za pomocą miksera. Sos jest idealny do polania szpargów z wody lub gotowanych jarzyn.

Sos z awokado

Składniki:

  • 200 g białego serka homogenizowanego

  • 1 dojrzałe awokado

  • 1 biała cebula

  • 25 ml soku z cytryny

  • 25 ml pokrojonego koperku

  • sól i pieprz

Do mieszacza wlewamy ser i kilka razy mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy rozgniecione awokado, sok z cytryny, sól, pieprz, koperek i startą cebulę. Całość dokładnie mieszamy, by połączyły się składniki. Tak przygotowanym sos polewamy na sałatkę z łososiem lub inną wędzoną rybą.

Ocena: 2,3