Co można zrobić z soczewicy? Sprawdzone pomysły na zdrowe dania

Co można zrobić z soczewicy? Sprawdzone pomysły na zdrowe dania

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Soczewica - naturalne źródło cennego błonnika.

Soczewica jest nie tylko smaczna, ale też tania i bardzo prosta w przygotowaniu. W przeciwieństwie do innych warzyw strączkowych, nie wymaga wcześniejszego namaczania. W czasie gotowania wchłania całą wodę, zachowując wszystkie wartości odżywcze. Świetnie sprawdza się w daniach jednogarnkowych. Sprawdź, co można z niej przygotować.

Kuskus z soczewicą i sosem serowym

Składniki:

  • szklanka soczewicy

  • szklanka kuskusu

  • 4 pomidory

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki kaparów

  • 2 łyżki czarnych oliwek

  • 1/2 opakowania sera feta

  • szklanka śmietany

  • łyżka oliwy

  • sól

  • pieprz

  • tymianek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Opłukać soczewicę, zalać 2 szklankami wody, ugotować na miękko (15-20 minut).

  • Kuskus zalać 2 szklankami gorącej wody, oprószyć solą, przykryć. Odstawić na 5-8 minut, co jakiś czas zamieszać widelcem.

  • Pomidory sparzyć, obrać, pokroić. Oliwki pokroić w plasterki, czosnek obrać, posiekać.

  • W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pomidory i podgrzewać, aż odparują. Dodać ugotowaną soczewicę, czosnek, oliwki i kapary. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dodać kuskus, delikatnie wymieszać.

  • Fetę pokroić na kawałki, włożyć do rondelka razem ze śmietaną. Podgrzewać na małym ogniu, aż ser się roztopi, doprawić pieprzem.

  • Sosem polewać danie wyłożone na talerze.

Czerwona soczewica z kurczakiem

Składniki:

  • 250 g czerwonej soczewicy

  • pierś kurczaka

  • 2 szklanki bulionu

  • 3 łyżki oliwy

  • 2 szklanki gęstego soku pomidorowego

  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • marchewka

  • 2 łodygi selera naciowego

  • łyżka posiekanego imbiru

  • 2 łyżki posiekanych liści kolendry

  • łyżeczka kurkumy

  • sól

  • pieprz

  • szczypta chili

Przygotowanie krok po kroku:

  • Posiekać cebulę i czosnek, pokroić w paski pierś kurczaka. Marchewkę i seler pokroić w plasterki.

  • Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Wrzucić mięso, przesmażyć na złoto. Dodać imbir, marchewkę i seler, smażyć jeszcze kilka minut.

  • Wlać bulion i sok pomidorowy. Dodać koncentrat pomidorowy. Wsypać soczewicę, doprawić kurkumą, chili, solą i pieprzem. Gotować 15-20 minut, na małym ogniu pod przykryciem.

  • Przed podaniem posypać listkami kolendry.

Ocena: 3,6