Najlepsze klopsiki z mielonego kurczaka: jak zrobić? Rady Agaty Wojdy

Najlepsze klopsiki z mielonego kurczaka: jak zrobić? Rady Agaty Wojdy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Klopsiki to popularne danie, lubiane zwłaszcza przez dzieci. Jak przygotować klopsiki, by usatysfakcjonowały nawet osoby o wyrafinowanych gustach?

Klopsiki z mielonego kurczaka to danie pozornie banalne, ale bardzo popularne i lubiane. Możecie je zmienić w kulinarny poemat, jeśli skorzystać z naszego przepisu i rad Agaty Wojdy - szefowej kuchni hotelu Bellotto oraz gwiazdy programu kulinarnego Smaki Agaty!

  • Mając zamiar zrobić klopsik z kurczaka wybierajcie doskonały gatunkowo drób i do mielenia wykorzystujcie pozbawione skóry części  tuszki, np. podudzia.

  • Gdy  robię klopsiki, do środka lubię dodać otartą skórkę z cytryny odświeżającą smak, płaską łyżkę miodu i zamiast zwykłej soli wykorzystywać ziołowe sole.

  • Klopsiki  drobiowe obsmażać można z dużym sukcesem na klarowanym maśle.

  • Wszystkie klopsik,i które dusimy w sosach, doprawiajmy świeżymi ziołami dopiero po przygotowaniu.

  • Najgorszy smak dzieciństwa to klopsy w koperkowym sosie -  tylko dlatego, że zielony dodatek zdążył się niepotrzebnie ukisić na skutek zbyt długiego gotowania. Suszone zioła można za to dodać na początku przygotowania potrawy.

Ocena: 5