Łosoś gravlax z sałatką z soczewicy, marchewki i selera naciowego: przepis Agaty Wojdy [WIDEO]

Łosoś gravlax z sałatką z soczewicy, marchewki i selera naciowego: przepis Agaty Wojdy [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Leszek Molski

Surowy  łosoś marynowany z solą, cukrem i  przyprawami to skandynawski przysmak łatwy  do przygotowania w domu.

Łosoś gravlax to  skandynawski sposób przygotowanie i podania świeżego, surowego łososia. Delikatna ryba wyśmienicie smakuje z orzeźwiającą sałatką z soczewicy , marchewki i selera naciowego. Tak przygotowuje i  serwuje łososia Agata Wojda, szefowa kuchni hotelu Bellotto. Obejrzyj kolejny odcinek programu Smaki Agaty  - na antenie NOWA TV i wypróbuj przepis!

Gravlax, czyli marynowany świeży łosoś

Składniki

  • 300 g świeżego filetu łososia, bez skóry

  • otarta skórka z 1 cytryny

  • otarta skórka z 1 pomarańczy

  • 1 pęczek kopru grubo posiekanego

  • 1 łyżeczka młotkowane pieprzu

  • 200 g cukru

  • 200 g soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mieszamy cukier z solą, pieprzem i skórkami cytrusów. Nacieramy łososia z dwóch stron.

  • Na bawełnianej szmatce lub pielusze układamy łososia, obsypujemy  koprem z dwóch stron, zawijamy, dociążamy lekko drewnianą deską i wstawiamy na co najmniej noc do lodówki. Lepiej  jednak, jeśli marynujemy łososia aż 48 godzin.

  • Delikatnie nożem odcinamy jak najcieńsze plastry łososia. Wykładamy nimi talerz i skrapiamy sosem np. sojowym, tym samym który użyliśmy do przygotowania sałatki.

Sałatka z soczewicy, marchewki, selera i szalotki

Składniki:

  • ok. 200 g soczewicy du Puy lub Bieluga (czarna, drobna)

  • 2-3 średnie marchewki obrane, pokrojone w drobniutką kostkę

  • 2-3 gałązki obrane selera naciowego

  • 2 szalotki

  • sok z 1 cytryny

  • sos sojowy jasny 8 łyżek

  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru

  • pęczek natki pietruszki

  • 5 łyżek oleju słonecznikowego

  • płynny miód

  • sól, cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Soczewicę namaczamy w wodzie na 2 h. Dokładnie płuczemy. Gotujemy al dente w osolonej wodzie, uważając, by  nie rozgotować soczewicy.

  • Marchewkę blanszujemy przez 3 minuty w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Studzimy.

  • Selera obieramy z włókien i kroimy w drobną cienką kostkę.

  • Cebulę drobno siekamy.

  • Łączymy ze sobą warzywa, dodajemy posiekana natkę.

  • W oddzielnym naczyniu mieszamy sos sojowy, olej, imbir, sok z cytryny, odrobinę miodu. Część dodajemy do sałatki, częścią skrapiamy rozłożoną rybę.

ZOBACZ WIDEO z odcinkiem programu Smaki Agaty!

 

Ocena: 5