Szczupak pieczony z selerem i żurawiną: przepis Janusza Palikota
2021-03-29
średni
30 min
4
Janusz Palikot w kuchni czuje się równie dobrze jak na politycznych salonach. Udało nam się poznać przepis jego autorstwa na przygotowanie szczupaka - z dodatkiem selera i świeżych owoców żurawiny.
SKŁADNIKI
- szczupak
- sól
- cukier puder
- bulwa selera
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- wywar warzywny
- świeże owoce żurawiny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę filetujemy, nacieramy solą i odrobiną cukru pudru. Tak własnie marynują ryby w Japonii. Zostawiamy szczupaka w lodowce na dzień.
- Kroimy bulwę selera w kostkę, polewamy oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Zostawiamy na godzinę.
- Po godzinie wkładamy rybę do piekarnika w naczyniu żaroodpornym, lekko podlewamy wywarem warzywnym. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
- W tym czasie łączymy seler z dojrzałymi owocami żurawiny. Rybę podajemy na selerze z żurawiną. Całość można podlać oliwą.